Arhiva

Dvojica oboljelih muškaraca s područja Požeško-slavonske županije su dobro i bez simptoma

12-05-2020 • 00:00
Rva

Više od četrdeset dana Požeško-slavonska županija nije imala novooboljelih od koronavirusa, no prije nekoliko dana na područje županije vratile su se dvije osobe sa simptomima Covid-19 bolesti

Content photo
00:00
Content photo
00:00

Više od četrdeset dana Požeško-slavonska županija nije imala novooboljelih od koronavirusa, no prije nekoliko dana na područje županije vratile su se dvije osobe sa simptomima Covid-19 bolesti

Više od četrdeset dana Požeško-slavonska županija nije imala novooboljelih od koronavirusa, no prije nekoliko dana na područje županije vratile su se dvije osobe sa simptomima Covid-19 bolesti.

Riječ je o zaposlenicima slavonskobrodske tvrtke, povratnicima s terena iz Švedske.  U skupini od dvadesetak radnika većina je iz Brodsko-posavske županije, a već je više od polovice pokazalo simptome bolesti.

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije župan Alojz Tomašević ukazao je da dolazak većeg broja ljudi iz drugih zemalja donosi opasnost. Pozvao je stanovnike da i dalje drže socijalnu distancu i čuvaju sebe i svoje obitelji, a putnike iz drugih zemalja da budu odgovorni.  Smatra da je u ovom slučaju tvrtka postupila neodgovorno, jer su se radnici nakon dolaska zrakoplovom u Zagreb prema domovima vozili u punim kombi vozilima, a jedna osoba je pokazivala simptome već u Švedskoj.

Tomašević je zahvalio žurnim službama i županijskom stožeru na dosadašnjim izvrsnim rezultatima te se nada da će i u budućnosti biti najbolja županija u borbi protiv koronavirusa.

Glavni epidemiolog dr. Ante Vitalia pojašnjava da je riječ o dvije mlađe muške osobe bez simptoma, u kućnoj izolaciji, a njihovi kontakti su u samoizolaciji i bit će testirani danas. Osobe su s područja grada Pleternice i općine Čaglin. Dodaje da se u ovoj skupini vratila još jedna osoba s adresom u Požeško-slavonskoj županiji, ali se nalazi u samoizolaciji na prostoru Primorsko-goranske županije, gdje će biti testirana danas. Kao epidemiolog nije sretan zbog naglog popuštanja brojnih mjera.

Rezultati testa kontakata zaraženih osoba bit će poznati večeras ili sutra ujutro, a recimo za kraj da je do danas na području županije testirano 727 osoba.