Arhiva

Danas se u Hrvatskoj po prvi put obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

21-10-2020 • 00:00
Rva

Nakon što je Hrvatski sabor 21. listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa on se ove godine obilježava po prvi puta diljem Hrvatske

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Nakon što je Hrvatski sabor 21. listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa on se ove godine obilježava po prvi puta diljem Hrvatske

Nakon što je Hrvatski sabor 21. listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa on se ove godine obilježava po prvi puta diljem Hrvatske.

Prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod sloganom ”Kad sigurno voziš, sigurno stižeš”, a cilj mu je skrenuti pozornost javnosti, pogotovo mladih ljudi, na činjenicu da su prometne nesreće ubojica broj jedan u populaciji od 10 do 25 godina. Više od stotinu ljudi godišnje ostaju trajni invalidi, a najviše su ugrožena djeca i mladi ljudi. Na hrvatskim cestama godišnje u prosjeku strada više od 15 tisuća, od čega oko 18% njih zadobije teške ozljede, dok život u prosjeku izgubi 351 osoba. Nekome su ovo samo brojke, no netko poznaje ljude koji su nastradali.

Kako bi se upozorilo na opasnosti u prometu, danas su policijski službenici Policijske postaje Požega u Industrijskoj ulici u Požegi dijelili građanima prigodni promidžbeni materijal te ih podsjetili na „četiri ubojice u prometu“, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, prekoračenje brzine, korištenje mobitela tijekom vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Također su građani imali priliku potpisati i prisegu da će poštovati prometnu kulturu.

Cilj je podsjetiti sve građane o potrebi poštovanja prometnih propisa i pravila, potrebi humanog odnosa svih sudionika u prometu, s posebnim naglaskom na najranjivije skupine kao što su djeca, pješaci biciklisti i motociklisti.

Zapamtite, kad sigurno vozite, stižete na cilj!