Arhiva

Dan je hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

17-09-2020 • 00:00
Rva

Danas se prisjećamo 17. rujna 1991. godine, dana kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u Požegi

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Danas se prisjećamo 17. rujna 1991. godine, dana kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u Požegi

Šestu godinu zaredom obilježava se Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 29. obljetnica oslobađanja požeške vojarne. Ove godine, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, Koordinacija udruga Požeško-slavonske županije otkazala je brojna događanja povodom obljetnice, zbog provođenja preventivnih mjera te kako bi se spriječila moguća izloženost zarazi sudionika obilježavanja ovog događaja. Iako je ove godine svečanost skromnija, to ne umanjuje njezinu važnost niti važnost onoga što se slavi. Danas se prisjećamo 17. rujna 1991. godine, dana kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u Požegi i prvi puta u povijesti vojarne na jarbolu se zavijorila Hrvatska zastava kao simbol kraja tadašnje kasarne “Nikola Demonja”, vladavine JNA i kraja Jugoslavije.

Za sjećanje na taj dan i na sve one kojih više nema među nama, a dali su svoj doprinos da danas imamo slobodnu, suverenu i neovisnu Hrvatsku, na Trgu 123. brigade u Požegi uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, jutros su položili vijence i zapalili svijeće predstavnici udruga branitelja predvođeni Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Tomom Vrhovcem, izaslanstvo Požeško – slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom Darko Puljašićem, predstavnici Grada Pleternice te Općina Kaptol, Velika i Jakšić kao i izaslanstvo vojske i policije.