Arhiva

Tvrtka Arbiana greškom uvrštena u Projekt Slavonija

24-07-2019 • 00:00
Rva

Tvrtka Arbiana ni kriva ni dužna greškom je uvrštena u Projekt Slavonija, Srijem i Baranja. Cijela priča oko hotela Arbiana započela je člankom lokalnog požeškog portala punog netočnih i neprovjerenih informacija, a čemu su kumovala i ministarstva svojim nabrijavanjem statistika. 

Content photo Content photo Content photo Content photo

Tvrtka Arbiana ni kriva ni dužna greškom je uvrštena u Projekt Slavonija, Srijem i Baranja. Cijela priča oko hotela Arbiana započela je člankom lokalnog požeškog portala punog netočnih i neprovjerenih informacija, a čemu su kumovala i ministarstva svojim nabrijavanjem statistika.

Prema pisanju portala Telegram, tvrtka Arbiana iz Pleternice kroz Projekt Slavonija je dobila 6,9 milijuna kuna za rekonstrukciju turističkog objekta. No, taj novac, navodi se, utrošen je na adaptaciju hotela na otoku Rabu. Jesu li novac doista potrošili na Rabu, a ne u Slavoniji, Dnevnik Nove TV pitao je i tvrtku Arbiana. Kažu da jesu te da za to nije bilo nikakve prepreke.

 

 

“Ovim putem vas informiramo da Arbiana d.o.o. projekt ‘Rekonstrukcija turističkog objekta Arbiana’ nije aplicirala u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem već na poziv ‘Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela’. Kao investitori nemamo uvid kako i po kojim kriterijima Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU svrstava projekte u tablicu Projekt Slavonija, Baranja i Srijem”, stoji u odgovoru iz Arbiane.

 

Natječaj, koji navode iz Arbiane, provodilo je Ministarstvo gospodarstva od listopada 2015. do kraja 2016. godine. Dakle, puno prije nego je uopće krenuo Vladin Projekt Slavonija. Potvrda toga stiže i iz Ministarstva gospodarstva.

 

“Predmetni Poziv nije ni na koji način vezan uz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a kako se to netočno navodi u današnjim natpisima pojedinih medija. Štoviše, važno je istaknuti kako je Vlada Republike Hrvatske osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem tek 8. ožujka 2017. godine”, priopćili su iz ministarstva.

 

Ipak, Vlada projekt na Rabu vodi kao dio statistike Projekta Slavonija. U tablici na službenoj stranici Strukturnih fondova projekt je vrlo lako pronaći. Projekt obnove Slavonije Vlada je započela sjednicom u Osijeku prije dvije godine. Od tada do danas, bivša ministrica Gabrijela Žalac u nekoliko navrata naglašavala je kako očekuje bolju iskorištenost sredstava.

 

Stručnjakinja za EU fondove Ana Fresl u svemu ovome vidi više pozitivnog nego lošeg. ”Loše je možda samo što se komuniciralo da je to lokacija za Slavoniju, ali nije. Ti natječaji su financirali projekte koji su se mogli prijaviti iz cijele Hrvatske. Ono što je dobro je jako puno kvalitetnih projekata, ali smo trudom svojih aplikanata, zaista došlo iz tog područja pa je puno sredstava zaista i završilo u Slavoniji na natječajima koji su bili otvoreni u cijeloj Hrvatskoj”, objašnjava stručnjakinja.

 

Prema službenim podacima, unutar Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je više od 10 milijardi kuna, no veliko je pitanje je li ta brojka točna i od kojih je sve projekata Vlada radila ovu statistiku. 

 

Nažalost, Arbiana nije jedina tvrtka s područja Požeštine s ovakvim problemima. Naime, tvrtka Spin Valis iz Požege, krajem 2017. godine javila se na natječaj za europska sredstva koji je provodilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Iako taj natječaj nema nikakve veze s Vladinim Projektom Slavonija, država je tvrtku pripisala u statistiku dobitnika sredstava upravo s liste tog Projekta.

 

Dobili su 19 milijuna kuna koje je država, na čuđenje poduzetnika Jelčića, jasno izlistala u tablici Projekta Slavonija. “Tvrtke iz cijele Hrvatske konzumirale su taj natječaj, odnosno prošle, ovdje se radi o energetskoj učinkovitosti, dizanju energetske učinkovitosti za 20 posto”, kaže direktor Spin Valisa Zdravko Jelčić.

 

Tvrtka Arbiana samo je još jedan od primjera kojim je statistika Projekta Slavonija malo popravljena.

 

 

Priopćenje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU glasi:

“Tvrtka Arbiana, greškom kod unošenja u sustav, uvrštena je u Projekt Slavonija, Baranja i Srijem iz razloga što je prijavitelj registriran na području provedbe spomenutog Projekta, dok se sama realizacija projekta tvrtke Arbiana odvija izvan područja Slavonije, Baranje i Srijema. Uz ovaj projekt u pitanju su još tri projekta ukupne vrijednosti 25.187.679,63 kuna, koje provode tvrtke registrirane na području Slavonije, Baranje i Srijema, a realiziraju se izvan područja Projekta. Čim je greška uočena, projekti su uklonjeni s liste.”

Cijela priča oko hotela Arbiana započela je člankom lokalnog požeškog portala punog netočnih i neprovjerenih informacija, a čemu su kumovala i ministarstva svojim nabrijavanjem statistika.