Arhiva

Tehničkoj školi više od pola milijuna kuna za novi projekt mobilnosti učenika

27-05-2019 • 00:00
Rva

Tehnička škola Požega uskoro će završiti provedbu projekta mobilnosti za 2018. godinu naziva „Unapređenje individualnih vještina za perspektivniju budućnost“. 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Tehnička škola Požega uskoro će završiti provedbu projekta mobilnosti za 2018. godinu naziva „Unapređenje individualnih vještina za perspektivniju budućnost“.

Službeni završetak projekta je 14.6.2019. do kada će se odraditi diseminacija i predaja završnog izvješća. U sklopu ovog projekta su provedene dvije mobilnosti učenika za zanimanja tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku i računalni tehničar za strojarstvo. Ukupno 25 učenika Tehničke škole boravilo je po 14 dana u Bragi (Portugal) i Velenju (Republika Slovenija) na stručnoj praksi, a iskustvo koje su dobili je zaista neprocjenjivo i vjerujemo zapamćeno za cijeli život. 

Završavajući i pišući izvješća s prethodne mobilnosti stigli su nam rezultati natječaja nove. Ponosno možemo objaviti kako već 5.6.2019. započinjemo provedbu novoga projekta mobilnosti naziva “European practice for better future“. Projekt mobilnosti u potpunosti će financirati Agencija za mobilnost i programe Europske Unije, a vrijednost istoga je veća od pola milijuna kuna (71.488,00 €). 

U  projektu “European practice for better future“ planirane su dvije mobilnosti, a istu će ostvariti ukupno 32 učenika i 4 nastavnika u pratnji. Novost u projektu je to što ćemo prvi puta dati priliku učenicima trogodišnjih zanimanja u zemljama Europske unije da steknu nova praktična znanja i kompetencije. Aktivnosti u novom projektu započinju 5.6.2019. predstavljanjem projekta učenicima, a nastavljaju se prijavom učenika i pripremnim aktivnostima u školi. Planirano je da se prva mobilnost u Portugalu ostvari od 13.10. do 26.10.2019., a druga od 22.03.2020. do 04.04.2020. u Sloveniji.

Mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju ima izrazitu vrijednost u pomaganju učenicima da prošire svoje profesionalne i socijalne vještine, postanu otvoreniji te razviju sklonost inovacijama i poduzetnosti te osjećaj europskog građanstva. Ona je sredstvo za poboljšanje opće uspješnosti škola uključenih u takve prakse, što se postiže razvijanjem trajnih strategija internacionalizacije pri čemu se istodobno pomaže poduzećima da pronađu osobe s odgovarajućim vještinama koje su im potrebne za povećanje konkurentnosti.

Stručna praksa u inozemstvu ima veću dodanu vrijednost za učenike u smislu razvijanja njihovih vještina za određeni posao te još boljeg poznavanja stranog jezika, kulture i radnog okruženja, čime se povećava njihova zapošljivost.

 

Denis Smojvir, Martina Marjanović