Arhiva

Strože kazne: Rekorderu kolovoza 16 tisuća kuna kazne, 12 negativnih bodova i šest mjeseci bez vozačke

23-09-2019 • 00:00
Rva

Na današnjoj konferenciji za medije, sigurnosnu problematiku na području Policijske uprave požeško-slavonske za ovogodišnji kolovoz predstavila je glasnogovornica Nikolina Janković

Na današnjoj konferenciji za medije, sigurnosnu problematiku na području Policijske uprave požeško-slavonske za ovogodišnji kolovoz predstavila je glasnogovornica Nikolina Janković

Na današnjoj konferenciji za medije, sigurnosnu problematiku na području Policijske uprave požeško-slavonske za ovogodišnji kolovoz predstavila je glasnogovornica Nikolina Janković.

Zabilježeno je ukupno 60 djela po službenoj dužnosti, 16 djela po privatnoj tužbi, te devet djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon – sveukupno 85 kaznenih djela.  Kao i obično, najveći broj kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta – 36 djela, od čega se 14 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji.

Na cestama su u kolovozu zabilježene 42 prometne nesreća, u kojima je ozlijeđeno 20 osoba – dvije su osobe smrtno stradale, četiri su teško ozlijeđene i 14 lakše.

U nadzoru prometa u kolovozu zabilježeno je ukupno 447 prometnih prekršaja. Od 1. kolovoza na snagu su stupile značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sa strožim kaznama, pa je najveća izrečena kazna  u iznosu od 16.000,00 kuna, šest mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije i 12 negativnih prekršajnih bodova,  izrečena okrivljeniku zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola – 10.000,00 kuna, nepostupanja po znaku policijskih službenika – 3.000,00 kuna i  prekoračenja brzine kretanja vozila  – 3.000,00 kuna.

Četvrtu godinu zaredom tijekom mjeseca rujna, provodi se niz aktivnosti, sve do završnog dana projekta, 26. rujna, kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu. Prošle godine, na Dan bez poginulih u prometu u Republici Hrvatskoj, nije zabilježena prometna nesreća s poginulim osobama.