Arhiva

Predstavljen kalendar i održano predavanje o benediktinskoj opatiji

07-12-2019 • 00:00
Rva

U prigodi 95. rođendana Gradskog muzeja Požega večeras je predstavljen novi kalendar te održano predavanje o benediktinskoj opatiji Rudini

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U prigodi 95. rođendana Gradskog muzeja Požega večeras je predstavljen novi kalendar te održano predavanje o benediktinskoj opatiji Rudini

U prigodi 95. rođendana Gradskog muzeja Požega večeras je predstavljen novi kalendar te održano predavanje o benediktinskoj opatiji Rudini.

Na početku programa sve nazočne je pozdravila ravnateljica Mirela Pavličić Hein koja je istaknula da se tijekom cijele godine nastojalo obilježiti 95. obljetnicu. -Tim povodom izradili smo posebni vizualni identitet Muzeja te priredili dvije autorske izložbe, o atelieru Wollner i Požeškom festivalu. U prostoru Glazbene škole, prije nekoliko dana postavili smo još jednu izložbu o Josipu Andriću. Uz ove naše izložbe postavili smo i nekoliko gostujućih. Uz sve izložbe održali smo radionice za djecu školskog uzrasta te niz predavanja tematski vezanih uz kulturnu baštinu Požege i Požeške kotline – objasnila je ravnateljica.

Dodala je da Muzej svojim djelovanjem želi osvijestiti građane Požege da je Muzej mjesto čuvanja lokalne povijesti i tradicije s osnovnim ciljem zaštite kulturnih dobara i prezentacije tih dobara javnosti. Zatim je predstavila kalendar za 2020. godinu koji je tematski vezan za lokalitet Rudinu i rudinske glave. -Rudinske glave ubrajaju se među najznačajnije nalaze s Rudine, radi se o kamenim konzolama s isklesanim ljudskim licima i cijelim ljudskim figurama. One su zapravo, i naša najvrjednija muzejska građa. Potječu s lokaliteta Rudine, benediktinske opatije Sv. Mihovila koja se prvi put u pisanim izvorima spominje 1250. godine. Ove konzole su jedinstvene po svom stilu i nemaju usporedbi na širem srednjeeuropskom prostoru.  U našem muzeju čuva se 17 konzola – istaknula je ravnateljica Pavličić Hein dodajući da je kalendar dizajnirao Antonio Karača iz tvrtke Radnja d.o.o. iz Zagreba.

Slijedilo je predavanje Petra Sekulića, konzervatora-arheologa iz Odjela za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda pod nazivom „Opatija sv. Mihovila Arkanđela u Rudinama – rezultati novih arheoloških istraživanja“.

Ukratko je predstavio lokalitet Rudinu te kazao da su ove godine pronađeni izuzetno vrijedni nalazi. Riječ je o dva ženska groba koja su pronađena u samostanskoj kapeli. Uz jedan ženski kostur pronađen je prsten s rozetom i križićima te zrna manje krunice. -Posebno je zanimljiv drugi ženski grob u kojem je pronađeno čak 163 zrna krunice. Ovaj nalaz je iznimno bitan jer je to, koliko je za sada poznato, najranije pronađena krunica u Hrvatskoj. Riječ je o samom početku 15. stoljeća. U grobu je pronađena i bula pape Bonifacija iz 1396. godine koju je dodijelio udovici Margareti Podvrški. Ovaj grob je jedno od najvećih iznenađenja na ovom lokalitetu koji nam je dao jako puno novih informacija, prije svega ime ukopane osobe i najstariji nalaz krunice  – istaknuo je Sekulić.

Na kraju predavanja ravnateljica se zahvalila svima koji su došli na predavanje te koji na taj način podupiru rad i nastojanje požeškog Muzeja.