Arhiva

Otvorena izložba „Pod požeškim brdima“ posvećena Josipu Andriću

27-11-2019 • 00:00
Rva

U holu Glazbene škole sinoć je otvorena izložba „Pod požeškim brdima“ posvećena skladatelju i sakupljaču pučkih napjeva dr. Josipu Andriću autorice Maje Žebčević Matić.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U holu Glazbene škole sinoć je otvorena izložba „Pod požeškim brdima“ posvećena skladatelju i sakupljaču pučkih napjeva dr. Josipu Andriću autorice Maje Žebčević Matić.

U holu Glazbene škole sinoć je otvorena izložba „Pod požeškim brdima“ posvećena skladatelju i sakupljaču pučkih napjeva dr. Josipu Andriću autorice Maje Žebčević Matić.

 

 

Na početku otvaranja izložbe sve je pozdravio Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole Požega, posebno goste iz Vojvodine, Miru i Vojislava Temunovića, predstavnike Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, zatim Katarinu Čeliković, menadžericu  Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i ravnateljicu Gradskog muzeja Mirelu Pavličić Hein.

Ravnatelj Kovačević je istaknuo da je Josip Andrić upravo u Požegi skladao svoje prve kompozicije. -Bio je veliki pokretač glazbenoga života našega grada te veliki promotor tamburaške glazbe. Ovim projektom, izložbom, koncertom i predavanjem, želimo se sjetiti njegovog života i rada. Drago mi je što smo upravo mi ispunili njegovu neostvarenu želju, a to je osnivanje tamburaške filharmonije koji je moj prethodnik, Veljko Valentin Škorvaga, sa svim učenicima i profesorima škole to uspio napraviti  – objasnio je ravnatelj Kovačević te zahvalio Maji Žebčević Matić na velikom trudu koji je uložila na realizaciji izložbe i predavanju koje će održati u četvrtak u 18 sati u Glazbenoj školi te prof. Saši Botičkom na organizaciji koncerta u čast Josipa Andrića.

 

 

Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja zahvalila se ravnatelju Glazbene škole što je Muzej mogao realizirati ovu izložbu u njihovom prostoru. -Iako Josip Andrić nije rođen u Požegi on je ovaj grad smatrao svojim, a ono što je još važnije on je svojim djelovanjem zadužio ovaj grad. Ovakve izložbe o zaslužnim Požežanima, o zaštiti kulture baštine i prezentaciji te baštine vama građanima Požege je osnovni cilj i zadaća Gradskog muzeja – poručila je ravnateljica Pavličić Hein.

 

 

O samoj izložbi koja je napravljena u čast 125. obljetnice Andrićeva rođenja više je rekla sama autorica, viša kustosica Maja Žebčević Matić.  -Iako je u Požegi boravio svega osam gimnazijskih godina opjevao ju je kao svoj glazbeni rodni grad s 50-tak skladbi, po čemu smo postali najopjevaniji grad u Slavoniji, ali i šire. Unatoč tome što ga je na samom početku školovanja nastavnik glazbe Krestin odbio glazbeno obrazovati, Andrić je do kraja škole ne samo vodio 2 tamburaška zbora i pjevački zbor, nego je je bio i školski službeni orguljaš te čak imenovan za gimnazijskog v.d. nastavnika glazbe. Od samih početaka je zagovarao tamburu kao instrument iznimnih glazbenih dosega, promovirajući ideju o tamburaškoj filharmoniji.  Zahvaljujući njemu sačuvano je preko 500 pučkih napjeva iz cijele Požeštine – objasnila je neke od zasluga Josipa Andrića za požeški kraj.

Dodala je da je ovaj zajednički projekt Gradskog muzeja Požega i Glazbene škole Požega pokrenuo još puno dobrih stvari i  ideja te da će neke, kao što je nova glazbena nagrada nazvane po Josipu Andriću vrlo brzo i zaživjeti. Izložbu je tehnički realizirao Boris Knez.

 

 

Gradonačelnik Darko Puljašić otvarajući izložbu kazao je da je Josip Andrić u Požegi zapalio iskru znanja, volje, želje da ovi prekrasni mladi ljudi krenu stopama umjetnosti, posebno glazbene umjetnosti i tamburaške glazbe, i zbog toga smo svi obvezni da zajednički promoviramo njegovo veličanstveno djelo. Zavalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta te istaknuo da ga silno veseli sinergija bunjevačkih Hrvata koji su došli u Požegu te da je naša obveza da im pomognemo da ostanu to što jesu.

Nakon otvorenja izložbe uslijedio je koncert na kojem su se izvodila djela Josipa Andrića.