Arhiva

MLJEKARA BIZ PRESTAJE S RADOM – Radnici ostaju bez posla, direktor Kovač kaže – nema institucije koja bi ih financijski pratila

30-07-2019 • 00:00
Rva

Iako je prije dvije godine izgledalo kako su za Mljekaru BiZ d.o.o. iz Buka došla bolja vremena, mljekara prestaje s radom, a konačna odluka je donesena 28. srpnja 2019. godine na skupštini koju čini 13 vlasnika mljekare

Content photo Content photo

Iako je prije dvije godine izgledalo kako su za Mljekaru BiZ d.o.o. iz Buka došla bolja vremena, mljekara prestaje s radom, a konačna odluka je donesena 28. srpnja 2019. godine na skupštini koju čini 13 vlasnika mljekare

BUK – Iako je prije dvije godine izgledalo kako su za Mljekaru BiZ d.o.o. iz Buka došla bolja vremena, mljekara prestaje s radom, a konačna odluka je donesena 28. srpnja 2019. godine na skupštini koju čini 13 vlasnika mljekare. Direktor te tvrtke Miroslav Kovač poslovnim partnerima – kupcima poslao je pismo u kojem ih obavještava da od 1.8.2019. neće biti u mogućnosti vršiti isporuke proizvoda.

Mljekara BIZ prisutna je na tržištu više od dvadesetljeća, a prije točno dvije godine bila je i jedinstveni primjer udruživanja proizvođača mlijeka koji su postali njeni vlasnici. Tada su najavljene nove prodavaonice i snažniji plasman proizvoda na nacionalno tržište, no dogodio se zaokret u neželjenom pravcu. Točno, bilo je otvaranja više prodavaonica, ali i njihovog zatvaranja, a sada u konačnici i proizvodnog pogona koji će se jako teško ponovno ikada pokrenuti.

Razlog nemogućnosti daljnje isporuke naših proizvoda leži u činjenici da nismo pronašli instituciju koja bi nas financijski pratila u razvoju projekta mljekare BiZ, a niti poslovnog partnera i time smo ostali bez obrtnog kapitala za daljnje poslovanje i preradu mlijeka iz Zlatne doline u naše Bogate + Izvorne + Zdrave proizvode. U više od dvije godine, otkako smo ušli u vlasništvo mljekare BiZ, u nju smo uložili nešto više od 5 milijuna kuna. Iako smo prošlu godinu (2018.) završili pozitivno i polovicu ove godine također, razvili nove proizvode i pronašli nova tržišta, obnovili i održavali pogon mljekare, te zaposlenost, dalje jednostavno nismo u mogućnosti ulagati u razvoj. Nama vlasnicima nije više moguće izdvajati. Iscrpili smo svoje zalihe i pričuve u najboljoj vjeri i nakani da nastavimo prerađivati domaće i slavonsko. Dalje nam jednostavno samima ne ide!“navodi se u priopćenju koje je poslano poslovnim partnerima.

Cijelu situaciju nazivaju “višom silom”, a dužnike pozivaju da podmire svoje obveze prema mljekari što će, kažu, i njima i dobavljačima u trenutnim okolnostima biti velika pomoć. Dok neki naši sugovornici kao krivca zbog novonastale situacije i zatvaranja mljekare prozivaju direktora Kovača navodeći kako je s njim bilo teško ostvariti dobru komunikaciju, on ističe da je radio na najbolji mogući način, pokušavajući rješavati sve probleme koji su se pojavljivali kroz različite kontakte upozoravajući na tešku situaciju u mljekarstvu. Viša sila i nerazumijevanje financijskih ustanova, riječi koje koristi direktor Kovač u svom obraćanju poslovnim partnerima ipak nisu utjeha za gotovo 30-ak radnika mljekare koji će tijekom kolovoza na Zavod za zapošljavanje.

Uz neupitnu kvalitetu proizvoda očito ipak nešto nedostajalo. Teško je nakon velikih najava od prije dvije godine prihvatiti opravdanje kako dalje jednostavno ne ide. Jer, u pitanju je egzistencija obitelji gotovo 30 radnika i ne mali broj kooperanta koji su bili naslonjeni na Mljekaru BiZ. Pitanje je hoće li ti manji proizvođači mlijeka moći ispuniti kriterije i postati kooperanti Vindije, Dukata ili Megglea.
Podsjetimo, Mljekaru BiZ osnovala je 994. godine obitelji Bošnjak iz Buka.

U svojim najuspješnijim godinama prerađivala je do 15 tisuća litara mlijeka. Vršila je opskrbu mliječnim proizvodima više trgovačkih lanaca, manjih trgovačkih kuća, ali kriza koju je doživjela mljekarska proizvodnja zbog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda učinila je svoje. Sve je to bio uzrok smanjenja tržišta i količina prerađenog mlijeka koje je u jednom trenutku došla na 3.500 litara dnevno. Nadu je pružio ulazak novih vlasnika od kojih se očekivalo kako će trajnije sačuvati proizvodnju, no čini se da je došlo do konačnog kraha. Osim svježeg i trajnog mlijeka mljekara BIZ proizvodila je više od 20 fermentiranih proizvoda, od vrhnja, jogurta, svježih, polutrajnih i mekih sireva, maslaca, mliječnih namaza te nekoliko vrsta tvrdih sireva. Toga više neće biti, samo još nekoliko dana i onoliko koliko tih proizvoda ima na zalihi u skladištima.