Arhiva

Izložba „Pjevat će Slavonija“ – povijest požeškog festivala na jednom mjestu

19-08-2019 • 00:00
Rva

Uoči ovogodišnjeg Aurea Festa Požega, kad se obilježava 50 godina od prvog požeškog glazbenog festivala, u Gradskom muzeju Požega bit će otvorena izložba „Pjevat će Slavonija“

Content photo
00:00
00:00
00:00
Content photo
00:00
00:00
Content photo

Uoči ovogodišnjeg Aurea Festa Požega, kad se obilježava 50 godina od prvog požeškog glazbenog festivala, u Gradskom muzeju Požega bit će otvorena izložba „Pjevat će Slavonija“

Uoči ovogodišnjeg Aurea Festa Požega, kad se obilježava 50 godina od prvog požeškog glazbenog festivala, u Gradskom muzeju Požega bit će otvorena izložba „Pjevat će Slavonija“. O kakvoj izložbi je riječ najavljeno je danas na konferenciji za medije u Gradskoj kući koju je kao domaćin otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Gradonačelnik je pozdravio ideju Aurea Festa i Gradskog muzeja Požega da se pedeset godina od prvog festivala obilježi i na ovaj način.

Direktor Aurea Festa Ivan Bunjevac podsjetio je da je prvi požeški festival, Muzički festival Slavonija, održan od 12. do 14. lipnja 1969. godine u današnjoj sportskoj dvorani Tomislav Pirc. Izložba predstavlja dva razdoblja požeškog festivala: od 1969. do početka osamdesetih godina kad je ugašen te obnovljeni festival od 1990. godine do danas.

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Požege i direktorica marketinga Aurea Festa Silvija Podoljak ističe da je ova godina posebno važna za Požežanke i Požežane s obzirom na to da je festival izniman kulturni i glazbeni doprinos Požegi, Požeško-slavonskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj kao jedan od najstarijih glazbenih festivala u Lijepoj našoj.

Ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein je istaknula da im je izuzetno drago što su uspjeli ostvariti ovu izložbu.

Kustosica Gradskog muzeja Požega Ivana Domanović izjavila je da su se povezali s Požežanima još uvijek dosta emotivno vezanima za festival, spremnima podijelili svoje uspomene i sjećanja te im se ispred muzeja zahvalila na sudjelovanju u pripremi izložbe.

Za vrijeme Aurea Festa izložba će se moći pogledati besplatno svaki dan od 10 do 12 te od 19 do 22 sata, a ostaje otvorena sve do 5. listopada. Recimo na kraju da je sutra u Kutjevu tradicionalno punjenje festivalskog vina, kad će biti održana i posljednja konferencija za medije s najavom svih festivalskih događanja.