Arhiva

Gradski muzej i Udruga Aurea fest pripremili izložbu “Pjevat će Slavonija”

06-08-2019 • 00:00
Rva

U izložbi će nas na protekla desetljeća podsjetiti fotografije, ploče, video zapisi, plakati, odjevni predmeti i slično. Izložba će se početi postavljati ovaj tjedan, a što će sve prikazati, najbolje je da se dođete uvjeriti sami od 23.kolovoza.

Content photo Content photo Content photo

U izložbi će nas na protekla desetljeća podsjetiti fotografije, ploče, video zapisi, plakati, odjevni predmeti i slično.

U izložbi će nas na protekla desetljeća podsjetiti fotografije, ploče, video zapisi, plakati, odjevni predmeti i slično.

 

– Nismo se nadali tolikom odazivu građana, stvarno smo iznenađeni s time koliko su nam donijeli vrijednog materijala o festivalu – kaže ovo kustosica Gradskog muzeja Požega Ivana Domanović i autorica izložbe “Pjevat će Slavonija” koja će biti otvorena 23.kolovoza. Izložbu su u povodu 50.jubileja požeškog festivala zajednički organizirali Gradski muzej i Udruga “Aurea fest”.

 

 

Kao što je poznato, prvi festival u Požegi organiziran je 1969,godine pod nazivom “Muzički festival Slavonije”. Održan je u lipnju i na njemu su nastupili tada najpoznatiji pjevači poput Vice Vukova, Vere Svoboda, Ive Robića, Višnje Korbar, Ivice Šerfezija Krunoslava-Kiće Slabinca i drugih. Festival je ukinut 1982.godine a ponovo je obnovljen 1990.godine pod nazivom “Zlatne žice Slavonije”. Od tada se održavao u rujnu. Gradski muzej je želio izložbom podsjetiti građane na sve protekle festivalske godine a kako sam nema dovoljno predmeta iz tog vremena, za pomoć se obratio upravo – građanima. Poziv da posude ili poklone sve što ima veze uz požeški festival upućen je u ožujku a akcija prikupljanja materijala trajala je do 1.lipnja. I, građani su donosili puno toga: fotografije, ulaznice, prospekte, plakate, vide zapise, kazete, ploče, majice…

 

 

– Ima tu i osobnih predmeta poput haljina, torbica, leptir mašni, kravata…dakle, odjevnih predmeta koje su Požežani nekada nosili na festival jer će jedan dio izložbe biti posvećen i ondašnjoj modi. Od institucija puno su nam pomogli odjel Državnog arhiva u Požegi i Glazbena škola u Požegi a od građana su nam svoje predmete poklonili ili posudili profesorice Vera Ćuže Abramović i Maja Smoljanović, gospođa Rajka Šimunović, gospodin Igor Stipanović, bivši gradonačelnik Dragutin Štirmer te gospodin Dragutin Lojber. Također, Muzej je veliku donaciju dobio od Glazbenog društva “Zlatne žice Slavonije” i gospodina Ivana Enjingija – rekla je I.Domanović.

 

Izložba će se početi postavljati ovaj tjedan, a što će sve prikazati, najbolje je da se dođete uvjeriti sami od 23.kolovoza.