Arhiva

Gradonačelnik Kutjeva reagirao: Teza o socijalnoj neosviještenosti nikako ne stoji

08-02-2019 • 00:00
Rva

U redakciju nam je jutros stiglo priopćenje gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira

Content photo

U redakciju nam je jutros stiglo priopćenje gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira

U redakciju nam je jutros stiglo priopćenje gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira koje prenosimo u cijelosti:

„Potaknut nizom napada na svoju osobnost, integritet i profesionalnost u obavljanju svoje dužnosti gradonačelnika Grada Kutjeva, odlučujem reagirati povodom ovog posljednjeg (u prilogu dopisa!), lišenome svake, pa i najmanje doze nečega što bi možda iskrivljenim poimanjem građanskih sloboda i prava na iznošenje stavova, mogli nazvati građanskom kritikom, iskazom nezadovoljstva ili kako god drugačije.

Naime, predmetni dopis najviše se referira na dodjelu humanitarnih paketa crvenog križa, koji se sastoji od uglavnom suhih prehrambenih proizvoda i namijenjen je za socijalno i egzistencijalno najugroženije pripadnike našeg društva, mahom starije životne dobi s malim ili nikakvim primanjima. Ono što dopis sadržava, a nikako nije blizu istini je to da osoba koja se „potpisala“ kao JOSIP R… iz Kutjeva predstavlja mene kao nekoga tko određuje tko će i kada će dobiti humanitarni paket. To nipošto ne stoji, jer je Grad Kutjevo u provođenju svojih socijalnih aktivnosti u ovome slučaju samo posrednik, odnosno dužnost Grada je da u što kraćem roku organizira distribuciju tih paketa potrebitima, prema unaprijed definiranom popisu koji je prilog paketima. Koliko je meni poznato, sam popis sastavljaju službe Centra za socijalnu skrb, te u suradnji sa Hrvatskim crvenim križem organiziraju podjelu paketa na način da iste dostavljaju općinama i gradovima, a oni se moraju pobrinuti za daljnju raspodjelu. Osobe koje imaju pravo na pakete su one koje su u evidenciji Centra s nikakvim ili malim primanjima, te korisnici minimalne zajamčene naknade, prema odredbama Zakona o socijalnoj skrbi. Nadalje, vezano uz povod dopisa, a to je nedobivanje informacije oko nastavka dodjele paketa i u 2019., mogu samo reći kako se nadam da će se sa tom humanitarnom akcijom nastaviti i ubuduće, ali niti znam niti je u mojoj nadležnosti odlučivati o tome hoće li akcija dodjele paketa biti u budućim razdobljima ili ne.

Naposljetku, iako smatram neukusnim isticati socijalne programe jer su one znak društvenih anomalija, zbog opetovanih napada i predstavljanja mene i grada općenito kao socijalno neosviještene i neosjetljive, moram istaknuti nekoliko bitnih stvari. Vrata Grada Kutjeva za sve osobe, a posebno one socijalno najugroženije, otvorena su stalno u uredovno vrijeme. Odgovorno tvrdim i jamčim da će svaki službenik grada pomoći svakoj osobi, bilo savjetom ili u praktičnom smislu popunjavanjem obrazaca ili upućivanjem na nadležne institucije kao pomoć u ostvarivanju svih prava s osnove socijalne zaštite. U prilog toj tezi idu i konkretni podaci za 2018. godinu, gdje je socijalni program bio težak preko milijun kuna, a izdvojit ću samo neke od programa. Isplatili smo 216.000,00 kuna za stipendije studentima, 90.000,00 kuna jednokratnih novčanih pomoći za pokrivanje režijskih ili životnih troškova za gotovo 40 korisnika, 75.000,00 kuna roditeljima za novorođenčad s područja Grada, 12.000,00 kuna za sufinanciranje prehrane osnovnoškolske djece, izdvojeno je 32.600,00 kuna za naknadu štete od elementarne nepogode, 74.100,00 kuna za pomoći u naknadi za ogrjev, 155.000,00 kuna za sufinanciranje voznih karata za srednjoškolce itd. Svim učenicima poklonjene su bilježnice i radne bilježnice za ovu akademsku godinu, umirovljenici s područja grada imaju mogućnost besplatnog prijevoza do Požege jednom tjedno, a gradska kombi vozila na raspolaganju su svim udrugama za putovanja na nastupe, natjecanja i izlete.

Dakle, na osnovi prikazanoga smatram da teza o socijalnoj neosviještenosti nikako ne stoji, čini se puno, a u slučaju potreba činit će se još i više. Međutim ne mogu prihvatiti odgovornost za nešto na što nemam baš nikakvog utjecaja, osim logističkog, te sam zbog ovog posljednjeg napada bio primoran na ovaj način javno istupiti i pojasniti situaciju svim građanima i zainteresiranoj javnosti“, stoji u priopćenju koje je potpisao gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.