Arhiva

[FOTO] Otvoren je Trg bećarca u Pleternici

14-06-2019 • 00:00
Rva

Bogatim kulturno-umjetničkim programom večeras je u Pleternici otvoren prekrasno uređeni Trg bećarca

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Bogatim kulturno-umjetničkim programom večeras je u Pleternici otvoren prekrasno uređeni Trg bećarca

Bogatim kulturno-umjetničkim programom “Večeri bećarca i gange” večeras je u Pleternici otvoren prekrasno uređeni Trg bećarca. Rezultat je to projekta prekogranične suradnje Grada Pleternice s Općinom Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Kulturna ruta bećarca i gange” koji je u iznosu od 85% financiran u okviru programa INTERREG-IPA CBC.

Cilj projekta je oživljavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange. Trg i budući muzej bećarca projektirao je arhitekt Andrija Rusan, inspiriran slavonskim krajolicima.

Prigodom otvaranja gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić je rekla:

„Drago mi je da se danas isprepliće tradicija, kultura i baština hrvatskog naroda, ono što nas identificira i ono što je naše bogatstvo. Rekli su kad smo ulazili u EU da ćemo izgubiti svoj identitet. Ja mislim da su bećarac i ganga, ove prekrasne narodne nošnje, naša hrvatska trobojnica i sve ovo što mi živimo – obitelj, dom, domovinu i Boga, da je to naš identitet i na nama je da ga ne izgubimo. Mi ga moramo čuvati. Vjerujem da ovaj Trg bećarca i Pleternica od danas postaju ponos Slavonije i naše prekrasne domovine“, rekla je Jozić.

Među gostima su bili načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, saborski zastupnik Franjo Lucić te drugi.

U programu su nastupili KUD Orljava i ZKUD Rama iz Pleternice, KUD Crnač te KUD-ovi Općine Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine, a sve je kulminiralo velikim vatrometom.