Arhiva

[FOTO] Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

05-08-2019 • 00:00
Rva

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je prijepodne u Požegi na Trgu 123. brigade.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je prijepodne u Požegi na Trgu 123. brigade.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je prijepodne u Požegi na Trgu 123. brigade.

Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva poginulih branitelja, roditelji, udovice i djeca poginulih i preminulih hrvatskih branitelja, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade podružnice Požeško-slavonske županije, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom župana Željkom Jakopovićem, Grada Požege predvođeno gradonačelnikom Darkom Puljašićem, Općine Jakšić, Općine Kaptol, Policijske uprave požeško-slavonske, 123. brigade, Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji, županijskog HDZ-a te SDP-a.

 Prigodnim riječima nazočnima su se obratili predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Kata Ronko i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

“Danas smo ovdje kako bi iskazali počast onima koji su voljeli Hrvatsku, neizmjerno i neponovljivo, zauvijek. Tako se voli i brani domovina. Jer, mi nismo ništa dobili, nitko nam nije ništa poklonio, ovo što imamo platili smo krvlju naših najboljih kćeri i sinova. Imamo pravo tražiti naše mjesto pod suncem, ali ne zaboraviti pri tom one koji su nam pokazali put, koji su nam pokazali da možemo biti najbolji i da zaslužujemo biti najbolji. Stoga se s ovog mjesta svake godine sjećamo njihove žrtve. Preuzeli smo obvezu da pomognemo onima koji su ostali iza njih – njihove obitelji, djeca, supruge – da im pomognemo kako bi znali da je žrtva vrijedila, da je vrijedilo boriti se za najbolju zemlju na svijetu. I tad i sad spremni smo pokazati da vjerujemo u svoju domovinu, obitelj i Boga. Tužni smo, ali istovremeno i ponosni i zahvalni što su naši mladići i djevojke odlučili tada pokloniti svoje živote i omogućili nam da živimo u najljepšoj domovini na svijetu. Na nama je da pokažemo djelima da je vrijedilo, da možemo stati pred njihove obitelji i reći – da, napravit ćemo domovinu onakvom kakvu su je oni sanjali i dali svoj život za nju. Pomolimo se za njih, jer sve smo im dužni!” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Nakon polaganja vijenaca, svetu misu u Katedrali sv. Terezije Avilske predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.