Arhiva

Evo tko su predloženi za javna priznanja Grada Požege za 2019. godinu

24-01-2019 • 00:00
Rva

Ako Gradsko vijeće potvrdi Odluku, nagrade će biti uručene na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada 12. ožujka 2019. godine

Ako Gradsko vijeće potvrdi Odluku, nagrade će biti uručene na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada 12. ožujka 2019. godine

Za sjednicu Gradskog vijeća Grada Požege 30. siječnja predložena je Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Požege za 2019. godinu, povodom Dana Grada 12. ožujka.

 

Ove godine za počasnog građanina predložen je Branko Katalinić, za Nagradu za životno djelo prim.dr.med. Ljubo Begić, za Godišnju nagradu Grada Požege Nenad Pečur, a za kolektivnu nagradu trgovačko društvo Zlatni lug d.o.o.

U nastavku su obrazloženi prijedlozi. Ako Gradsko vijeće potvrdi Odluku, nagrade će biti uručene na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada 12. ožujka 2019. godine.

Prof. dr. BRANKO KATALINIĆ,

rođen u Starigradu Paklenica, stalno nastanjen u Beču, autor najkompleksnijeg fleksibilnog proizvodnog sustava najvećeg svjetskog proizvođača ubrizgavanih plastika koji je na Tehničkom sveučilištu u Beču osnovao studij mehatronike.  Profesor je u području robotike, fleksibilnih proizvodnih i inteligentnih sustava. Predaje na brojnim sveučilištima u Europi i Aziji. Dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja i počasnih doktorata tehničkih znanosti, glavni je savjetnik vlasnika koncerna Fešto za suradnju s 1852 svjetska sveučilišta, a studenti dr. Katalinića su glavni menadžeri najveće tvornice koncerna za proizvodnju izolacijskih materijala koji upravlja s tvornicama u 49 zemalja te direktor koncerna Wolkswagen-Škoda. Član je više međunarodnih i inženjerske akademije, potpredsjednik Austrijskog društva inženjera i arhitekata i osnivač studija obrazovanja kineskih profesora na tehničkim sveučilištima u novim tehnologijama. Konstruira inteligentne proizvodne sustave i automatizaciju s fokusom na kreativnost, odgovornost i etiku inženjera. 1990. godine osnovao je Daam International (Dunavsko-Jadransku asocijaciju za automatizaciju i proizvodnju), jedinstvenu prvu konferenciju mladih znanstvenika i istraživača, čiji je i predsjednik. Zamišljena kao srednjoeuropska, prerasla je u svjetsku organizaciju s mrežom u 46 zemalja i 10000 znanstvenika.

U okvire navedene organizacije uključio je Veleučilište u Požegi 2008. godine kada je u Požegi održana 1. konferencija Vallis Aurea sa fokusom na regionalni razvoj, na kojoj je sudjelovalo preko 150 autora iz preko 20 zemalja svijeta koji su boravili u Požegi, te na taj način učinio Požegu mjestom susreta znanstvenika. Izdanje i zbornik konferencije sa radovima autora iz Njemačke, Italije, Austrije, Japana, Rusije, Irana, Bugarske, Rumunjske, Estonije,Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon toga, svake dvije godine se održavala navedena konferencija na Veleučilištu u Požegi te je narednih godina (2010., 2012., 2014., 2016. i 2018.) na njoj sudjelovalo preko 500 sudionika iz zemlje i inozemstva koji su održali predavanja i objavili radove u zbornicima, što je Grad Požegu učinilo prepoznatljivim odredištem kongresnog turizma. Nadalje, 2015. godine u Požegi je održana promocija prvog broja međunarodnog časopisa Vallis Aurea u suradnji Daaam Vienna i Veleučilišta u Požegi, koji izlazi dva puta godišnje, te je u njegovim izdanjima do danas objavljeno preko 50 znanstvenih radova. Također, inicirao je potpisivanje sporazuma o suradnji Veleučilišta u Požegi i Daaam Vienna. Osim navedenih rezultata, dr. Katalinić je povezao znanstvenike iz Grada Požege sa kolegama iz struke iz inozemstva, te im pomogao u njihovom napredovanju i usavršavanju, i kao profesor i kao prijatelj. Osim navedenog,  dr. Katalinić često posjećuje Grad Požegu i promovira naš grad u inozemstvu, te se rado vraća kao turist u kako često voli naglasiti „moju zlatnu dolinu“.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO dodjeljuje se prim.dr.med. LJUBI BEGIĆU,

rođenom, 27. rujna 1953. godine u Gracu, Posušje, Republika BiH. Osnovnu školu i Gimnaziju u završio je u Požegi. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1977. godine, a 1987. godine na istom fakultetu završio je poslijediplomski studij iz Opće kirurgije.  

         Cijeli radni vijek proveo na mjestu liječnika u požeškoj bolnici, a kao specijalist kirurg liječio je i operirao brojne pacijente. Nesebično je uvijek bio na usluzi svima kojima je njegova pomoć trebala, često puta stavljajući u drugi plan i obiteljske obveze i svoje zdravlje. Prim. Begić bio je izvrstan kirurg, subspecijalist abdominalne kirurgije koji je tijekom svoga rada značajno unaprijedio kiruršku službu požeške bolnice, zainteresirao za tu tešku struku brojne mlade liječnike, uveo u kiruršku praksu niz novih kirurških zahvata koji se nisu radili u požeškoj bolnici, a mnoge rutinske kirurške postupke unaprijedio je kako bi bili na razini moderne hrvatske i svjetske kirurgije. Posljednjih 14 godina radnog vijeka bio je predstojnik kirurške službe, odgajajući mlade kirurge kojima je uvijek, osobito u najzahtjevnijim situacijama uvijek bio pri ruci. U tom vremenu požeška kirurgija je uz već postojeće kirurške djelatnosti opće, abdominalne i koštane kirurgije, uvela i nove poput vaskularne i plastlčno-rekonstruktivne kirurgije. Kako je vodio računa o funkcioniranju kirurgije, jednako tako razmišljao je i o budućnosti kirurgije u Požegi, a o tome najbolje svjedoče rezultati i današnje prostorno, tehničko i kadrovsko stanje kirurgije u Požegi. Odlaskom u mirovinu krajem 2018.godine iza sebe je ostavio kirurgiju kadrovski posve ekipiranu, na visokoj stručnoj i znanstvenoj razini, suvremeno opremljeno i uređenu, s četiri sveučilišna profesora, šest doktora znanosti, sedam primarijusa, 18 subspecijalista različitih kirurških grana i brojnim mladim specijalistima i specijalizantima. Obavljao je tijekom radnog vijeka i niz odgovornih dužnosti u upravljanju bolnicom, od povjerenstava do pomoćnika ravnatelja. Tijekom Domovinskog rata kao kirurg dao je veliki doprinos u liječenju ranjenih i bolesnik branitelja i civila.

GODIŠNJA NAGRADA GRADA POŽEGE dodjeljuje se NENADU PEČURU

         rođenom 11. siječnja 1956. godine koji je Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Požegi da bi 1980. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U filmskoj industriji javlja se 1984. u projektima Jadran filma. Kroz rad u Jadran filmu upoznaje široki krug talentiranih i istaknutih domaćih i stranih scenografa (Duško Jeričević, Vladimira Tadej, Željko Senečić, Michael Stringer, John Stoll, Harry Lange, Bruce Grimes, Henry Bumstead, Norman Reynolds) kojima asistira i od kojih uči finese struke.

         Kao samostalni scenograf počinje raditi na američkim projektima Princess Academy i Plot too Kill Hitler, 1987. godine. Nakon susreta s poljskim oskarovcem Allanom Starskim od 1997. počinje raditi kao njegov Art Director i stalni suradnik. U tandemu sa Starskim sudjeluje na zapaženim projektima Romana Polanskog The Pianist (nagrada Cesar za najbolju scenografiju 2002. godine) i Oliver Twist (Golden Capital za scenografiju na Sannio Film Feštu). Od 2013. godine aktivira se i u profesiji Set Designern i radi na obje sezone Netflixove serije Marco Polo uz poznatu scenografkinju Lilly Kilvert. Sudjelovao je kao filmski arhitekt u filmu Veliki bijeg, kao art direktor u filmu Kapetan Amerika, kao art direktor u filmu Papillon, koji se upravo priprema za distribuciju u Hrvatskoj, u TV serijama kao scenograf Čista ljubav i Na granici. Danas se aktivno bavi različitim scenografskim profesijama (Production Designer, Art Director, Set Designer) i projektima različitih vrsta i žanrova (igrani filmovi, TV filmovi i serije, reklamni spotovi).

         Kroz 35 godina karijere radio je na filmovima po cijelom svijetu od svih zemalja bivše Jugoslavije preko drugih istočnoeuropskih zemalja (Češka, Poljska, Mađarska, Slovačka) i zapadnoeuropskih zemalja (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španjolska) do SAD, Kube, Izraela, Jordana, Maroka, Malte i Malezije.

KOLEKTIVNA NAGRADA dodjeljuje se trgovačkom društvu ZLATNI LUG d.o.o.

         koje se  bavi pružanjem ugostiteljskih usluga i usluga smještaja u Prenoćištu Zlatni lug i Zlatni lug 2, Kamp odmorištu Zlatni lug, Kući za odmor Zlatni lug, imanju Zlatni lug i krčmi Zlatni lug. Kompleks Zlatni Lug ostvarenje je dugogodišnjeg sna obitelji Thomasa Heinza Pandžića, vlasnika imanja. Udaljeno je svega tri kilometra od Požege,  prostire se na više od 70 hektara te sadrži agroturistički i sportski centar, ribnjak i jezero za kupanje s popratnim ugostiteljskim objektima, kao i roštilj park. U blizini imanja, u selu Donji Emovci, nalazi se Krčma, Vinoteka te Prenoćište s moderno uređenom sobama, a posebno se ističe etno soba Ljuba i Duka, opremljena izvornim starinskim namještajem i dekoracijama. Odnedavno, sastavni dio ponude Zlatnog luga je i Kamp odmorište Zlatni lug s 15 kamp jedinica i Luksuzna kuća za odmor na južnoj padini Požeške gore.  

  Godinama je imanje opremano raznim sadržajima poput Ribarske kuće, roštilj parka, a uređeni su poligoni za streličarstvo, staza za biciklizam, ribnjak te jezero za kupanje.

 Danas kompleks Zlatni Lug predstavlja vodeće turističku destinaciju u ovom dijelu Slavonije.

ZLATNI LUG d.o.o. dobitnik je priznanja Hrvatske gospodarska komore – nagrade Turističkog cvijeta (treće mjesto u kategoriji seosko domaćinstvo), nagrade “Simply the best” za kvalitetu usluge i kreativan pristup razvoju sadržaja turističke ponude lokalne zajednice uručen od časopisa Way to Croatia i Udruge hrvatskih putničkih agencija te brončane povelje “Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske” u kategoriji “Poduzetnici u ruralnom u turizmu“.