Arhiva

Dobra duša Mato Veić kandidat za Večernjakovu osobu godine

21-01-2019 • 00:00
Rva

Mato Veić je umirovljenik koji je trideset godina radio na švicarskim “bauštelama” te sa 100.000 eura svoje životne ušteđevine kupio ultrazvučni uređaj Općoj županijskoj bolnici u Požegi

Mato Veić je umirovljenik koji je trideset godina radio na švicarskim “bauštelama” te sa 100.000 eura svoje životne ušteđevine kupio ultrazvučni uređaj Općoj županijskoj bolnici u Požegi

Četvero sportaša, dvojica poduzetnika, jedna znanstvenica, jedan književnik, demograf i “obični” građanin u finalu su Večernjakova izbora za osobu 2018. godine. Ovaj „obični“ građanin je Mato Veić, umirovljenik iz Ruševa kraj Čaglina.

Netko od njih osvojit će uglednu titulu koju Večernji list dodjeljuje već osmu godinu zaredom. Znakovito je da u konkurenciji za osobu godine ovaj put nema nijednog političara, čime je Večernjakov žiri poslao jasnu poruku što misli o njihovu radu za opće dobro u 2018. godini.

Finalisti izbora su sportaši Marin Čilić, Luka Modrić i Sandra Perković, nogometni izbornik Zlatko Dalić, znanstvenica Željka Fuchs, poduzetnici Đuro Horvat i Matija Kopić, književnik Damir Karakaš, demograf Marin Strmota te naš dobrotvor Mato Veić.

Mato Veić je umirovljenik koji je trideset godina radio na švicarskim “bauštelama” te sa 100.000 eura svoje životne ušteđevine kupio vrijedan ultrazvučni uređaj Općoj županijskoj bolnici u Požegi. Simbolička važnost nesvakidašnje geste dobrotvora iz Ruševa kod Čaglina time je veća kad se zna da je riječ o povratniku iz inozemstva, koji mladima koji odlaze iz Hrvatske šalje snažnu poruku o važnosti korijena te da nije sve u novcu. “Ne mogu vam opisati koliko mi je srce veselo što sam to učinio. Nije bilo dvojbe, takvu sam odluku donio i to je za mene bila gotova stvar. Vjerujem da će uređaj pomoći mnogima, posebno onima kojima je život ugrožen. Sama pomisao na to čovjeka preplavi nekom toplinom”, rekao je taj dobri čovjek. Njegov plemeniti postupak protuteža je pohlepi i korupciji koje bujaju u politici.

Za Matu Veića možete glasovati na portalu Večernjeg lista.

S obzirom na to da je u tijeku Javni poziv za dostavu prijedloga za dodjelu Županijskih nagrada, ovim putem Odboru za dodjelu županijskih nagrada predlažemo da Nagradu za životno djelo uruči dobrotvoru Mati Veiću.