Arhiva

Vinarija Galić bit će novi centar kutjevačkog vinogorja

04-08-2018 • 00:00
Rva

Otvorenje slijedi uskoro, a mi smo posjetili vinariju gdje smo uz posljednje građevinske radove zatekli Slavena Jeličića, dugogodišnjeg glavnog enologa

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Otvorenje slijedi uskoro, a mi smo posjetili vinariju gdje smo uz posljednje građevinske radove zatekli Slavena Jeličića, dugogodišnjeg glavnog enologa

Nekako u ovo vrijeme prošlog ljeta pisali smo o novom impresivnom zdanju koje niče u srcu Kutjeva, mjesta sa osam stoljeća dugom tradicijom vinarstva, otkad su cisterciti izgradili prvi podrum i započeli vinsku priču koja traje i danas.

U svega desetak godina Vina Galić postala su jedan od najprepoznatljivijih brandova kutjevačkog vinogorja. Novi veliki iskorak bit će svakako vinarija na čak 3.000 kvadratnih metara, čije otvorenje slijedi uskoro.

Posjetili smo vinariju gdje smo uz posljednje građevinske radove zatekli Slavena Jeličića, dugogodišnjeg glavnog enologa Vinarije Galić. On nije skrivao zadovoljstvo što će čaroliju pretvaranja grožđa u božanske kapljice obavljati u ovom zdanju.

– Iščekivali smo novu vinariju devet godina. Gospodin Galić (op. a. vlasnik tvrtke Josip Galić) voli broj devet, pa smo valjda morali pričekati devet godina – , rekao je na početku kroz šalu Jeličić.

Dodaje da to ipak nije bez razloga, jer ovako zahtjevni projekti zbog lokacije, izvedbe i kvalitete te sufinanciranja iz EU fondova su projekti koji traže određeni vremenski period. No, ono što su dobili je na visokoj svjetskoj razini.

– Prošao sam sve vinarije svijeta, od Argentine, Čilea, Francuske, Španjolske… i mogu reći da je ovo jedan od najozbiljnijih projekata u ovom dijelu Europe.

Kapacitet nove vinarije je dvostruko veći nego li je godišnja proizvodnja. Evo zašto.

– Kapacitet nove vinarije je 630.000 tisuća litara (6+3 daju Galićev sretni broj 9), a mi ćemo raditi oko 333.000 litara (pogađate, 3+3+3). Povećali smo kapacitete za duplo, ali ćemo ostati na nivou prijašnje proizvodnje. Ne želimo povećati količinu proizvedenih vina, nego ćemo raditi vina koja dozrijevaju i koja trebaju prostora. Vi kad radite vino koje odležava, onda vam dvije ili tri berbe leže u podrumu i zauzimaju prostor. Zato ovaj novi kapacitet, ne idemo prema povećanju količine, nego kvalitete. Možete na tržištu očekivati puno više Galićevih skupih vina.

Nova vinarija uz primarnu podrumarsku svrhu postat će i turistička točka prilikom posjeta Kutjevu.

– Uz prostor prijema za goste i degustacije, dovršava se i restoran koji će dati gastronomski „touch“ Kutjevu, tako da gosti mogu na nekom nivou dobiti sljedove vina i jela. Tu smo u komunikaciji s raznim konzultantima i kuharima, tražimo nove ljude na tom planu. Želimo da cijela gastro priča bude na nivou naših vina. Kutjevo nema razloga zaostajati za npr.  talijanskom Toscanom ili Piemonteom, gdje dođete i uz vinarije imate restorane i trattorie, cijeli doživljaj. Mi bi to htjeli i ovdje, a kako to ne postoji, odlučili smo sami nešto poduzeti.

U novu su vinariju već preselili dio starih vina prije nekoliko mjeseci, a u preradu su stigli i prvi grozdovi berbe 2018. godine. Osim što proizvode vlastita vina, bogato iskustvo im je omogućilo i da prodaju svoje znanje.

– Ovo grožđe koje dolazi ovako rano je naravno iz Dalmacije. Imamo suradnju s jednom mladom obitelji sa Šolte koja tamo ima 18ha vinograda. Nemaju svoju vinariju, pa su iznajmili našu vinariju, naš „know how“ da im napravimo vino. To grožđe je perfektno, zdravo i lijepo.

Vinogradarska godina 2018. na području kutjevačkog vinogorja nije jednostavna.

– Kod nas je godina dosta nezgodna, no očekujemo dobru kvalitetu vina. Uz pravilan rad i dobru selekciju ćemo kao i svake godine izvući dobru kvalitetu. Sauvignon i chardonnay su već jako blizu jer beremo grožđe za pjenušce koje se ranije bere, tako da očekujemo početak berbe kroz tjedan dana.

Jeličić nam je otkrio i kad će nova vinarija otvoriti svoja vrata posjetiteljima.

– Gospodin Galić je htio imati otvorenje 11.9., na svoj rođendan, ali nakon 9 godina imam toliko kredita da sam to otvorenje prebacio na 9.11. Mi želimo napraviti veliko otvorenje na nekom nivou, na kojemu se očekuje puno gostiju. Nisam htio veliku gužvu u vrijeme berbe, jer bi nešto patilo. A ja ne volim da mi vino pati, pa smo prebacili na 9.11.

Novi radni uvjeti neusporedivo su bolji prema onima koje su imali do sada.

– Kad se okrenem iza sebe i pogledam naš podrum u Lukaču imam veliku emociju, ali stvarno je bilo teško raditi i dosta smo improvizirali. Nikad nije kvaliteta patila, ali jesu ljudi. A ja želim najbolje moguće, bez obzira kakvi su nama uvjeti.

Smatra da ovaj projekt može biti i prekretnica za ovaj kraj.

– Kad vidim ovaj projekt i podrum, ne mogu vjerovati da smo to napravili. Divim se gospodinu Galiću jer je oko 8 milijuna eura mogao oploditi na jednostavniji način npr. graditi apartmane i hotele na Jadranu. Ovo je njegovo veliko ulaganje u jedan kraj koji je lijep i dobar, ali ljudi se iseljavaju i svaki dan vinogradi propadaju, a on je uložio velike novce i zaposlio nove ljude.

Upravo ovakvi projekti i stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru su ti koji mogu zadržati mlade ljude.

U podrumu smo prilikom posjete zatekli dvoje mladih Japanaca, dvadesettrogodišnju Mio Konagi te dvadesetjednogodišnjeg Kotaro Minami. U Kutjevu su tri tjedna, a s njima se posljednjih tjedan dana bavio podrumar vinarije Stjepan Adžić.

– Oni su studenti iz Japana, koji su došli u Zagreb studirati na godinu dana na Agronomski fakultet. Kroz njihovu praksu obilaze vinarije u Hrvatskoj i nakon nas idu u Zadar. Kod nas su najvećim dijelom bili u podrumu i pomagali u svakodnevnim poslovima, bili su u našim vinogradima u Brodskom Stupniku, gdje su prošli vrlo važan vinogradarski dio. Kao što bi to i očekivali od Japanaca, bili su vrlo vrijedni.

Mio i Konagi nam dodaju da su oduševljeni kako je sve novo, uredno i čisto i ugodno su iznenađeni. Degustirali su Vina Galić, a najviše ih s dojmilo Crno 9 vino, Pinot crni te Graševina, kao naša autohtona sorta.

Ako priča Kutjeva i vinarije Galić ostvari ono što se očekuje, nije isključeno da uskoro u naš kraj dolaze i organizirane grupe vrlo poželjnih turista s Dalekog istoka.