Arhiva

U Gradskom muzeju Požega otvorena izložba „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“

25-01-2018 • 00:00
Rva

U Gradskom muzeju Požega sinoć je otvorena izložba „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U Gradskom muzeju Požega sinoć je otvorena izložba „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu

U Gradskom muzeju Požega sinoć je otvorena izložba „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Ova jedinstvena i nesvakidašnja izložba djelo je dr.sc. Ive Mihoci i Petra Crnčana, dok je poseban doprinos izložbi dao bioakustičara, Slovenac Boštjan Perovšek, pripremivši kompozicije zvukova iz prirode. U požeškom muzeju izloženo je oko 1200 različitih predstavnika kukaca koji su popraćeni modelima robotima kukaca koje je izradio akademski kipar Denis Kraković uz pomoć robotičara Branimira Tadića i Petra Crnčana.

– Ono što je izuzetno fascinantno i po čemu izložba ima toliko značajan doseg upravo je taj zvučni prostor koji je oblikovao Boštjan, to je zaista jedna znanost za sebe, kako se oblikuju ti prostori i kako se zvuk implementira da bi se stvorila jedna zvučna priča, a s druge strane tu je taj jedan izuzetno tajanstveni svijet kao što je svijet kukaca, koji je ovdje otkriven i prikazan uvećanim modelima kako bi se prikazalo ne samo kako kukci proizvode zvuk već i kako ga čuju. – rekla je dr.sc. Iva Mihoci.

U programu sinoćnjeg otvorenja izložbi nastupili su nagrađivani učenici Glazbene škole Požega Antun Glasnović na braću i Margareta Jakobović na flauti. Izložbu je prigodno otvorila Ivana Svjetličić iz obitelji pčelara, a uz brojne Požežanke i Požežane, svojim dolaskom ovaj kulturni događaj podržao je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Izložba „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ prvi puta je predstavljena prije godinu dana u Zagrebu, a do sada su ju još mogli vidjeti građani Metkovića. Nakon Požege, izložba će posjetiti Novu Gradišku, a potom i Dubrovnik .