Arhiva

Tko će se okititi titulom najboljeg orača Požeško-slavonske županije?

14-08-2018 • 00:00
Rva

U Pleternici se danas održava 15. natjecanje orača Požeško-slavonske županije u oranju plugom ravnjakom i premetnjakom te 4. natjecanje u oranju konjskim zapregama

Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U Pleternici se danas održava 15. natjecanje orača Požeško-slavonske županije u oranju plugom ravnjakom i premetnjakom te 4. natjecanje u oranju konjskim zapregama

U Pleternici se danas održava 15. natjecanje orača Požeško-slavonske županije u oranju plugom ravnjakom i premetnjakom te 4. natjecanje u oranju konjskim zapregama. Ovom tradicionalnom manifestacijom u organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača promiču se znanje te vrijednosti slavonskoga sela. Na parceli između Pleternice i Buka svoje vještine pokazat će desetak orača s traktorima te nekoliko natjecatelja s konjskim zapregama.

Predsjednik udruge Branko Pilaš na početku je pozdravio goste te zaželio uspjeh svim natjecateljima, dok je ispred Grada Pleternice kao domaćina natjecanja, Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice, rekao da Grad Pleternica u ovim trenutcima razvija strategiju razvoja po pitanju poljoprivrede.

Pokrovitelj natjecanja je Požeško-slavonska županija, pa je prigodom otvaranja natjecanja župan Alojz Tomašević rekao da se s ministarstvom razvijaju programi za poljoprivredu. Ljude koji ostaju u Slavoniji nazvao je herojima.

Natjecanje je otvorio državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak ističući da su se u ovom mandatu posebno usmjerili prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Dodao je da se Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba ne ukida, nego se reorganizacijom pripaja ministarstvu poljoprivrede te će i dalje biti stožerna u savjetovanju poljoprivrednika. Današnje županijsko natjecanje je izlučno za državno natjecanje u Osijeku 25. kolovoza, gdje će se okupiti dvjestotinjak poljoprivrednika iz šesnaest hrvatskih županija, a najbolji s državnog odlaze na svjetsko natjecanje. Među brojnim gostima bili su i saborski zastupnik Franjo Lucić te općinski načelnici Jakšića Ivica Kovačević i Kaptola Mile Pavičić. Pobjednici natjecanja bit će poznati u poslijepodnevnim satima.