Arhiva

Ronioci Ronilačkog kluba Požega na tradicionalnoj eko akciji “Mare Nostrum”

12-06-2018 • 00:00
Rva

Ronilo se u podmorju Segeta Donjeg kod Trogira i u trodnevnoj akciji izvučene su tone otpada.
 

Content photo Content photo Content photo

Ronilo se u podmorju Segeta Donjeg kod Trogira i u trodnevnoj akciji izvučene su tone otpada.

Ronioci Ronilačkog kluba Požega sudjelovali su na tradicionalnoj eko akciji “Mare Nostrum” koja je održana povodom Svjetskog dana oceana i mora u organizaciji Ronilačkog Saveza Splitsko-dalmatinske županije, Općine i TZ Seget i Ronilačko Ekološkog Kluba Podstrana, Akcija je i ove godine okupila zavidan broj ronilačkih klubova među kojma su svoj doprinos čistoći podmorja dali i Požežani.

Ronilo se u podmorju Segeta Donjeg kod Trogira i u trodnevnoj akciji izvučene su tone otpada doznajemo od Zdenka Oroza iz Ronilačkog kuba Požega. “Nekoliko kamiona smo napunili, od hladnjaka, perilica, guma. Ove godine smo primijetili da ima i dosta staklenih boca što je posebno opasno za kupače jer smo ih našli uz rivu. Dosta smeća smo izvukli,a to je samo mali dio onoga što se nalazi u moru. Veliki problem je i plastika koja se runi kad se vadi,a stvara mikročestice koje ostaju u moru. O toj temi smo imali i edukativno predavanje.”

Ovo je prva eko akcija kluba u ovoj godini, a riječ je o jednoj od najvećih eko akcija koja je okupila oko stotinjak ronioca. Aktivno ljeto požeški ronioci očekuju i u “domaćim vodama”. S otvorenjem bazena nadaju se kako će biti mjesta i za njihov rad jer ove godine namjeravaju pojačati svoje aktivnosti ističe voditelj ronjenja Oroz.

“Ovo ljeto nam je cilj raditi vježbe na bazenu, rad s djecom, širiti članstvo u klubu. Planiramo sudjelovati u još nekim eko akcijama. Već smo dobili poziv iz Karlovca, iz Hercegovine. Mislimo da će ove godine biti burno i živo, da ćete nas moći vidjeti na bazenima i priključiti se našem radu”. Podsjetimo, prije nekoliko godina požeški ronioci na bazenima su u dva ljetna mjeseca imali i do stotinjak urona zainteresiranih sugrađana te su bili prava atrakcija na bazenima u večernjim satima.