Arhiva

Prisegnuo 21. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

10-03-2018 • 00:00
Rva

"Svečanom prisegom postali ste dio pobjedničke Hrvatske vojske iznikle u Domovinskom ratu. Nemojte zaboraviti naše temelje, Domovinski rat i naše branitelje!" poručuje ministar Krstičević

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

“Svečanom prisegom postali ste dio pobjedničke Hrvatske vojske iznikle u Domovinskom ratu. Nemojte zaboraviti naše temelje, Domovinski rat i naše branitelje!” poručuje ministar Krstičević

Gromoglasnim “Prisežem!” svečanu je prisegu danas, 10. ožujka 2018. godine u Središtu za temeljnu obuku (SzTO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, položilo 323 ročnika 21. naraštaja, od kojih 46 žena.

Uz ročnike, njihove obitelji i prijatelje, svečanosti su nazočili i brojni uzvanici, među kojima i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zapovjednici grana OS RH, predstavnici MUP-a, lokalne uprave i samouprave, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te drugi vojni i civilni uzvanici.

Tekst prisege pročitao je zapovjednik SzTO-a brigadir Milan Čorak, a postrojeni ročnici prisegnuli su da će se u “obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti”.

Nakon polaganja prisege, ročnicima se obratila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović naglasivši kako s ponosom gleda na njih, mlade ročnike koji su spremni posvetiti dio svog života, rada i napora služenju domovini. “Takva požrtvovnost i spremnost stavljanja svih svojih sposobnosti na raspolaganje hrvatskoj državi bio je temelj njezina nastanka i opstanka, a isto tako je i zalog i preduvjet njezina budućeg razvoja”, rekla je Predsjednica pred četiri postroja mladih ročnika. Govoreći o sigurnosnom nestabilnom okruženju, poteškoćama i izazovima s kojima će se ročnici susretati, a koji su dio suvremenog, globalnog okruženja, Predsjednica je naglasila važnost prihvaćanja istih, kao najbolji mogući odgovor na postojeće izazove. “Prihvatite ih kao vrijednu uspomenu i prvi korak u, nadam se, dugoj službi hrvatskoj državi”, rekla je Predsjednica naglašavajući iznimnu važnost stalnog ulaganja u ljude.

Čestitajući ročnicima na njihovoj motiviranosti i želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu RH, ministar Krstičević naglasio je: “Ovim činom svečane prisege postali ste dio pobjedničke Hrvatske vojske – vojske pobjednika iznikle u Domovinskom ratu. Nikada nemojte zaboraviti naše temelje, Domovinski rat i naše branitelje”, rekao je ministar Krstičević podsjetivši kako je danas Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, kojemu će i osobno nazočiti i na taj način iskazati poštovanje Gradu Vukovaru s kojim je, rekao je, Hrvatska vojska posebno povezana. “Upravo su hrvatski branitelji kroz obranu Vukovara i konačnom pobjedom u Domovinskom ratu dokazali da je čovjek najvrjedniji dio sustava, a i rad Ministarstva obrane od početka mandata fokusiran je upravo na čovjeku. Vojnik, dočasnik i časnik gravitacijsko su središte naših napora”, poručio je ministar Krstičević.

Osvrnuo se i na protekle godine, kada su pripadnicima pobjedničke vojske oduzeta mnoga materijalna prava. “Mi sada intenzivno radimo na povratku tih prava, plaćanju straže, dežurstva i terenskog dodatka”, naglasio je ministar.

Također, podsjetio je kako je jedna od temeljnih zadaća Hrvatske vojske pomoći narodu u nevolji. “Tijekom nedavnog snježnog nevremena, pokazali smo da je Hrvatska vojska uvijek spremna prva pomoći našem narodu. Nastavit ćemo tako i ubuduće”, poručio je Krstičević.

“Ovom ste se prisegom obvezali na vjernost domovini te na profesionalno izvršavanje svojih obveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona”, poručio je general Šundov postrojenim ročnicima dodavši da je služenje domovini i očuvanje njezinih interesa kroz vojnu službu jedna od najtežih, ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća. Također, zahvalio je i obiteljima i prijateljima ročnika na iskazanoj potpori i razumijevanju za njihovu odluku.

Po završetku svečanosti, službena izaslanstva obišla su taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom Oružanih snaga RH koje se koristi pri obuci ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te pripadnike Počasno-zaštitne bojne koja su izvela vojno-akrobatski prikaz, kombinaciju počasnih i vježbovnih postupaka.

Osmotjednoj obuci koja je započela 9. veljače 2018. godine pristupio je ukupno 341 ročnik, od čega 47 ročnica. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, prijavilo se 19 220 kandidata, od čega 2691 žena, a u 20. naraštaja, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6993 ročnika, od čega 801 ročnica. Od ukupnog broja ročnika (6993), dragovoljno vojno osposobljavanje je završilo 6910 redovnih ročnika, 44 doktora i pet vojnih specijalista.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Završetak obuke 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju očekuje se 6. travnja 2018. godine.