Arhiva

Povjerovala da ju zovu iz veleposlanstva u Londonu i uplatila više tisuća kuna

19-02-2018 • 00:00
Rva

Česta upozorenja na sve kreativnije i drskije prevarante, nažalost, ne urode uvijek plodom

Česta upozorenja na sve kreativnije i drskije prevarante, nažalost, ne urode uvijek plodom

Česta upozorenja na sve kreativnije i drskije prevarante, nažalost, ne urode uvijek plodom. U zamku najčešće upadaju lakovjerni u zrelijim godinama, a sa svojom pričom u petak se policijskim službenicima javila 75-godišnjakinja s područja Pleternice.

Prema njenoj prijavi, na kućni telefon ju je nazvala nepoznata osoba i predstavila se kao djelatnica veleposlanstva u Londonu te lažnim prikazivanjem činjenica o njenoj sestri dovela u zabludu i navela da prema primatelju u Velikoj Britaniji putem „Western Uniona“ pošalje novac. Oštećena je povjerovala te uplatila nekoliko tisuća kuna. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava.

Poznati su slučajevi ovakvih prijevara, kada nepoznata osoba s telefonskog broja strane zemlje stupi u kontakt s našim građanima, predstavljajući se kao zaposlenik diplomatskih predstavništava u inozemstvu i tražeći da uplate određeni iznos novca za člana njihove obitelji. Policija upozorava građane da ako dobiju ovakav poziv, dobro razmisle i provjere sve okolnosti prije uplaćivanja novca, odnosno da stupe u kontakt s osobom za koju se navodno traži pomoć ili s nekim od njoj bliskih osoba, kako bi provjerile istinitost dobivenih informacija i kako ne bi postali žrtve prijevare. Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.