Arhiva

Otvorena izložba slika Željka Radmirovića

04-07-2018 • 00:00
Rva

Izložbom slika Željka Radmirovića koja je sinoć otvorena u Gradskom muzeju nastavila se ovogodišnja Požeška šetnja muzejskim ljetom

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Izložbom slika Željka Radmirovića koja je sinoć otvorena u Gradskom muzeju nastavila se ovogodišnja Požeška šetnja muzejskim ljetom

Izložbom slika Željka Radmirovića koja je sinoć otvorena u Gradskom muzeju nastavila se ovogodišnja Požeška šetnja muzejskim ljetom. Djela ovog požeškog slikara koji je cijeli život posvetio slikarstvu, bit će izložena do 16. srpnja. Riječ je o kultnom umjetniku koji je čistom znatiželjom svladavao razne tehnike slikanja, nastojeći s vremenu spoznati tajnu, kao i smisao vlastite osobnosti. Ovu izložbu koja predstavlja retrospektivu njegovih 40 godina života u Požegi, nikako ne smijete propustiti.

– Vodi se tu borba između Erosa i Tanatosa, ljubavi i smrti, kreativna borba s bojom i oblicima koja je obilježila 40 godina Željkovog života. Kombinacija svih motiva, bogata ikonografija koja traži razmišljanje zasigurno će u svakom od nas pronaći predanog promatrača jer nakon svega ostaje umjetnost. Jer, kako kaže jedna lik iz romana Idiot od Dostojevskog – zar je istina da će umjetnost pobijediti svijet? Da, to potvrđuje ova izložba, to je zapravo prava istina. – rekla je muzejska savjetnica Lidija Španiček, predstavljajući Radmirovićev opus.

Kako sam autor za sebe kaže: – Ova mala retrospektiva, 40 godina boravka u Požegi, govori o tome dugom lutanju po osobnoj podsvijesti, gdje su po meni svi odgovori. Podsvijest je tako duboka i sada znam da bi trebala čitava vječnost da se samo dodirne, a kamoli shvati. Ovih mojih 40 godina samo je sekunda u tom vremenu, nisam razočaran, nego sretan, jer sam barem pokušao! – kaže Radmirović.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

– Ono što mene oduševljava, činjenica je da talent, želju za umjetnošću i stvaranjem ništa ne može zaustaviti. l naš umjetnik je bez formalnog školovanja, a osjeti se snažna energija, ogroman talent koji je izašao na svjetlo i boje koje fasciniraju svojim promišljenim skladom. Sve to glasna je poruka svima nama da ono što imamo u sebi, ono što nosimo pokažemo kako bi svi uživali u svim našim talentima, jer svatko od nas u sebi nosi nešto posebno. Željko je imao tu dragocjenu hrabrost, ogromnu umjetničku volju i želju da nam to pokaže kako bi svi uživali. Pozivam sve koji imaju takva nagnuća i talente da slijede Željkov trag, da se otvorimo jednim prema drugima i da zajedno stvaramo drugačiji i ljepši svijet i život. Velika mi je čast otvoriti ovako vrijednu izložbu. – poručio je gradonačelnik Puljašić.