Arhiva

Otvorena izložba slika likovne kolonije “Vile Velebita”

23-06-2018 • 00:00
Rva

Sinoć je u prostoru Gradskog muzeja Požega otvorena kolektivna izložba slika sudionika likovne kolonije „Vile Velebita“ održane u rujnu prošle godine

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Sinoć je u prostoru Gradskog muzeja Požega otvorena kolektivna izložba slika sudionika likovne kolonije „Vile Velebita“ održane u rujnu prošle godine

Sinoć je u prostoru Gradskog muzeja Požega otvorena kolektivna izložba slika sudionika likovne kolonije „Vile Velebita“ održane u rujnu prošle godine. U organizaciji Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ izložba je okupila dvadeset i osam autora amatera i akademskih slikara. Njihovi likovni motivi kreću se od motiva Požege pa sve do ruralnog pejzaža.

Ispred organizatora okupljenima se zahvalio predsjednik LZD “Vila Velebita” prof. dr. sc. Josip Fajdić.

– Kao tema dominiraju gradske vedute, Trg Sv. Trojstva kao nepresušna inspiracija, vječna barokna arhitektura. Drugi dio izložbe je onaj pejsažni koji je također podijeljen na dva dijela, jedan se dio odnosi na one slike koje su nastale kao pogled s požeških brda, panoramske skice Požege, a drugi dio je nizinski krajobraz u kojem je svatko pronašao nešto za sebe. Tehnike su ulje na platnu i akvarel. – rekao je dr. Fajdić.

Ispred Gradskog muzeja posjetitelje je pozdravila muzejska savjetnica Lidija Španiček.

– Već godinama surađujemo s LZD Vila Velebita što je rezultiralo nizom vrijednih izložbi. Ova izložba važna je stoga što je ne samo slikarska, već i dokumentarna. Požega je slikovit grad koji mi ne poznajemo dovoljno i svatko od nas iz ove izložbe može mnogo toga naučiti. – rekla je Španiček.

O slikarskoj koloniji govorio je profesor Branimir Pešut.

– Ova izložba pored ostalog ima i formu informativnog karaktera, jer daje uvid u trenutnu produkciju i interes autora koji su na koloniju pozvani i istovremeno upućuje na činjenicu da likovnost u kontekstu obnove tradicionalnih medija potvrđuje njihov kontinuirani vitalitet. Nikada u povijest nije interes za stvaranjem likovnih tragova na platnu ili papiru bio veći, kao i broj likovnjaka. – rekao je Pešut.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

– Vila Velebita jedna je od najaktivnijih udruga u gradu koja pokriva širok kulturološki spektar, od glazbe do tradicije i likovnosti. Grad Požega pratit će udrugu u svim njihovim akcijama jer obogaćuju sebe, ali i nas, svoje sugrađane, i sve ljude dobre volje koji žele doći vidjeti i uživati u plodovima njihovog rada. Nadam se kako će i ova likovna kolonija trajati i rasti te da će još puno godina okupljati umjetnike u ovom i širem sastavu, na užitak svih nas. -rekao je gradonačelnik Puljašić.