Arhiva

„(Ne)zaboravljena pisma“ u OŠ Antuna Kanižlića

16-06-2018 • 00:00
Rva

Projekt je to kojemu su se učenici viših razreda priključili kao partneri školama iz Suhopolja i
Valpova.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Projekt je to kojemu su se učenici viših razreda priključili kao partneri školama iz Suhopolja i Valpova.

Posljednji nastavni dan učenici OŠ Antuna Kanižlića iskoristili su kako bi prezentirali eTwinning projekt „(Ne)zaboravljena pisma“. Projekt je to kojemu su se učenici viših razreda priključili kao partneri školama iz Suhopolja i Valpova.

Ideja za ovakvim projektom rodila se iz činjenice da je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine. Hrvatska je zemlja bogate tradicijske kulture, sačuvane u mnogim jezičnim spomenicima, koja izaziva ponos i zahvalnost mlađih generacija. Radom na ovom projektu učenici su proučavali staro hrvatsko pismo glagoljicu kako bi ga sačuvali od zaborava.

Projekt je započeo u veljači 2018. godine i trajao je tri mjeseca. Tijekom projekta provedene su različite radionice na kojima su nastali brojni unikatni radovi s glagoljičkim motivima. Nositelji projekta bili su učenici 7.a, polaznici eTwinning skupine koju vodi nastavnica Valentina Čurčić, a pridružili su im se i drugi učitelji i učenici.

Tako su učenici 4.b s učiteljicom Zdenkom Matković otisnuli glagoljična slova utehnici karton tiska, učenici 5.a i 5.b s učiteljicom Biljanom Marković i s.Slavkom Vrbanić izradili privjeske za ključeve i nakit od prirodnih materijala s glagoljičnim slovima, mladi knjižničari pod vodstvom knjižničarke Vlaste Pačić napravili čestitke tehnikom zlatoveza.

Učenici 8.a, 8.d i 6.b sudjelovali su u foto radionicama nastavnice Marije Mrkojević na kojoj su nastala prava fotografska
remek-djela: nakon što su „postarali“ papir crnom kavom, ispisali su glagoljične fragmente kaligrafskim pismom, a zatim sve fotografirali. eTwinning skupina na svojim je radionicama izradila naljepnice za staklo i keramiku, oslikala pamučne majice glagoljicom, napravila straničnike i razglednice Požege koje su učenici ispisali glagoljicom i poslali školama partnerima u Suhopolje i Valpovo.

Bio je ovo jedan opsežan projekt s puno različitih aktivnosti. Radeći na projektu, učenici su stekli mnoga nova iskustva: saznali su neke nove činjenice i zanimljivosti o glagoljici te naučili raditi u novim informatičkim alatima koji su
cijeloj ovoj priči dali jednu zabavniju i veseliju dimenziju.