Arhiva

Hrvatska treba uvesti euro jer je 500 milijardi kuna duga vezano uz stranu valutu

22-02-2018 • 00:00
Rva

Viceguverner Hrvatske narodne banke mr.sc. Vedran Šošić održao predavanje u Požegi

Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo

Viceguverner Hrvatske narodne banke mr.sc. Vedran Šošić održao predavanje u Požegi

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom organizirala je u Županijskoj komori prijepodne prezentaciju na temu Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj, pri čemu je poseban osvrt dat na koristi i troškove uvođenja eura na gospodarstvo.

Prezentaciju je održao viceguverner Hrvatske narodne banke mr.sc. Vedran Šošić, pojasnivši značaj uvođenja eura za gospodarstvo i građane. Kao najveće koristi istaknuo je otklanjanje tečajnog rizika, napomenuvši da je u Hrvatskoj 500 milijardi kuna duga vezano uz stranu valutu i svaka deprecijacija tečaja povećava teret otplate. Među nedostatke je naveo gubitak samostalne monetarne politike, iako, prema vlastitom priznanju, HNB i danas nema veliku slobodu, upravo zbog valutnih klauzula. Drugi nedostatak će najviše zanimati građane.

Prvi korak u procesu uvođenja eura je ulazak u Europski tečajni mehanizam. Zemlje članice euro-područja moraju nas prihvatiti kao novu članicu, a što bolje budemo provodili reforme i bili konkurentnije gospodarstvo, tim prije će nas primiti. Kao najraniju moguću godinu uvođenja eura viceguverner ističe 2023. godinu.