Arhiva

[FOTO] Obilježena 27. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega

13-06-2018 • 00:00
Rva

Svečanost je održana na stadionu u Vidovcima, gdje je odigran i tradicionalni malonogometni turnir veterana.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Svečanost je održana na stadionu u Vidovcima, gdje je odigran i tradicionalni malonogometni turnir veterana.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Požeško – slavonske županije i Grada Požege, danas je svečano obilježena 27. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega.

Udruga ratnih veterana položila je vijenac kod spomen obilježja poginulim branitelja na Trgu 123. brigade, kao i na stadionu u Vidovcima gdje je održan prigodni program i tradicionalni malonogometni turnir veterana.

Na ratni put pripadnika ove legendarne postrojbe, čitajući citate iz knjige Miljenka Crnjca “Tada je trebalo imati petlju” podsjetio je umirovljeni bojnik Mario Kalan, koji je pozdravio i sve nazočne, pripadnike 63. A samostalne bojne ZNG, udovice i djecu poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te sve udruge proistekle iz Domovinskog rata, izaslanika ministra branitelja koji je ujedno i pokrovitelj obljetnice umirovljenog generala Zvonka Peternela, izaslanika ministra obrane i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH brigadira Niku Jurilja, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića,gradonačelnika Darka Puljašića i njegove zamjenike Ferdinanda Trohu i Maria Pilona, izaslanika zapovjednika vojarne 123. brigade pukovnika Damira Grgurića, načelnika PU požeško – slavonske Željka Grgića, načelnike općina, predstavnike MO Dervišaga i NK Dinamo Vidovci i dr.

Pozdrave nazočnima uputio je i predsjednik Udruge ratnih veterana Dragan Valenta.

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Požege Darko Puljašić, naglasivši kako je osobno vezan za ovo mjesto ponosa i slave. “Nije bez razloga izabrano da upravo ovdje bude prva vojarna ZNG. Ovdje je narod koji je znao što treba, kada i kako. Posebno mi je drago da nas je ovdje svake godine sve više. Na nama političarima je da se pobrinemo i omogućimo,da naša i vaša djeca, svi mi živimo bolje i kvalitetnije u Hrvatskoj za koju ste se borili, koju smo dužni prema onima koji su dali svoj život čuvati i razvijati. Isto tako na nama je da se ponosimo s ovom zastavom,s ovom postrojbom, s djelima – radili smo to za svoj narod, nismo nikome uzimali, branili smo svoje. Nemojte da na praznike ne budu hrvatski barjaci na našim kućama. Naši dečki zaslužili su da se ponosimo njima, ovom domovinom za koju je 18 tisuća Hrvatica i Hrvata dalo svoj život. Nemojmo zaboraviti da narod koji ne pamti svoju povijest radi iznova iste greške i neće imati budućnosti. Grad Požega ponosi se time da je baš na ovom području osnovana prva vojarna 63. samostalne bojne ZNG, ponosni smo i vjerujte da ćemo i dalje pomagati rad svih udruga koje promiču hrvatsku povijest i slavu Domovinskog rata. Citirat ću prvog predsjednika – sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!” –  poručio je gradonačelnik Puljašić.

Župan Alojz Tomašević, podsjetio je kako su upravo temelji domovine stvoreni u Domovinskom ratu i kako je ovo prigoda da se prisjetimo da ne bi bilo slobodne Hrvatske bez hrvatske vojske i dragovoljaca koji su u to vrijeme stali na čelo stvarati domovinu. “Županija će davati i dalje potporu ovakvim manifestacijama na cijelom našem području. U povijest hrvatskog naroda treba ostati zapisano kako je jedna generacija ostvarila vjekovni san naši djedova i očeva. Čast nam je što smo bili sudionici i suvremenici, ali i obveza da kažemo istinu zbog generacija koje dolaze. I branitelji ne traže ništa već samo istinu. Zato je važno da ovakve obljetnice, sva događanja i mjesta gdje su naši branitelji poginuli ostanu zabilježena za budućnost,” – rekao je između ostalog župan Tomašević.

Izaslanik ministra branitelja umirovljeni general Zvonko Peternel, naglasio je, kako mu je posebna čast biti među braniteljima koji su bez razmišljanja ostavili svoje obitelji i domove te u presudnim i neizvjesnim trenucima organiziranja otpora i obrane hrvatske opstojnosti, hrabro i odlučno stali na branik svoje domovine. “Vi veterani 63. samostalne bojne svoja ste junačka djela i odanost domovini dokazali u najtežim trenucima stvaranja hrvatske države i stoga cijela Požeština, Slavonija, kao i cijela Hrvatska može i mora biti ponosna ulogom hrvatskih branitelja 63. samostalne bojne u stvaranju lijepe naše i jedine nam domovine Hrvatske,” poručio je Peternel.

Podsjetimo na kraju, prva profesionalna postrojba 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika boje u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. Postrojba je prve borbene zadaće imala na istočnom bojištu, a prošla je i zapadnoslavonska bojišta. Zbog svojih zasluga 3. listopada 2012 godine Postrojba 63. ”A” samostalne bojne ZNG Požega odlikovana je od predsjednika RH, REDOM NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG ZA JUNAČKI ČIN U RATU I IZRAVNOJ RATNOJ OPASNOSTI.