Arhiva

Europa nas je prisilila da počnemo razmišljati o okolišu, hvala joj na tome

18-06-2018 • 00:00
Rva

„Vaša kanta, vaše zdravlje“ naziv je informativno-obrazovne radionice održane danas u Jakšiću, u okviru Projekta  „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega, na lokaciji Industrijska ulica“

Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo

„Vaša kanta, vaše zdravlje“ naziv je informativno-obrazovne radionice održane danas u Jakšiću, u okviru Projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega, na lokaciji Industrijska ulica“

„Vaša kanta, vaše zdravlje“ naziv je informativno-obrazovne radionice održane danas u Jakšiću, u okviru Projekta  „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega, na lokaciji Industrijska ulica“.

Riječ je o trećoj od ukupno četiri radionice koje će, s ciljem informiranja javnosti o odvojenom prikupljanju otpada i važnosti reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom u Gradu Požega i mjestima Požeško-slavonske županije, održati Sonja Hlebar, voditeljica programa Udruge Za održivi Razvoj Hrvatske iz Koprivnice.

O samom projektu ukratko je govorio pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege dr.sc. Marko Šostar.

Općinski načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević ističe da se problematikom reciklažnih dvorišta bave već nekoliko godina. U početku je bila ideja da više jedinica lokalne samouprave ima zajedničko reciklažno dvorište, no prema posljednjim naputcima Općina Jakšić će morati imati vlastito reciklažno dvorište.

„Europa nas je prisilila da počnemo razmišljati o okolišu, hvala joj na tome“, zaključio je Kovačević.

Radionica „Vaša kanta Vaše zdravlje“ sudionike upoznaje s globalnom situacijom zagađenja otpadom, navikama građana i posljedicama za ljudsko zdravlje, razlikom između smeća i otpada, uzrocima prelaska s linearne na cirkularnu ekonomiju, otpadom i biootpadom kao sirovinama, te kroz primjere dobre prakse, motivira na lokalnu „akciju“. Nakon grada Požega, Općina Kaptol i Jakšić, radionica „Vaša kanta Vaše zdravlje“ bit će organizirana i u Brestovcu u srijedu, 20. lipnja u 11 sati. Radionica se provodi kroz projekt „IZGRADNJA I OPREMANJE RECIKLAŽNOG DVORIŠTA NA PODRUČJU GRADA POŽEGA NA LOKACIJI INDUSTRIJSKA ULICA“ čiji je nositelj Grad Požega. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014-2020., čija je ukupna vrijednost oko 5 milijuna kuna, a EU sufinanciranje gotovo 4.2 milijuna kuna.