Arhiva

Znate li koja su najpopularnija dječja imena na području Požeško-slavonske županije?

31-01-2017 • 00:00
Rva

I dalje je trend kratkih imena, ali i povratak na tradicionalna i biblijska imena

I dalje je trend kratkih imena, ali i povratak na tradicionalna i biblijska imena

Iz Statističkog prikaza Ministarstva uprave vidljivo je kako se trendovi imena koja roditelji dodjeljuju svojoj djeci iz godine u godine mijenjaju. Kod dječaka je primjetan povratak tradicionalnim i biblijskim imenima. Možda nema toliko Josipa ili Stjepana, ali su tu Luka, David, Ivan, Jakov, Marko, Petar, Matej… To su imena koja su roditelji u Hrvatskoj najčešće davali svojoj muškoj djeci u 2016. godini.

Kod djevojčica je također manje pomodarstva i primjetan je trend kratkih imena, pa su među deset samo tri imena duža od četiri slova. Najčešće žensko ime generacije 2016. je Mia, Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva. Ova imena učestala su na našim prostorima desetljećima, neka su i tradicionalna ili skraćene verzije tradicionalnih imena.

Na području Požeško-slavonske županije u 2016. godini u maticu rođenih najčešća upisana imena bila su također Luka i Mia. Ukupno su 23 dječaka Luka, dok su 24 djevojčice dobile ime Mia.

U Top 5 muških imena ušli su još David (21), Ivan (16), Leon (16) i Lovro (16). Kod djevojčica, iza Mie su Sara (18), Ema (16), Iva (14) i Petra (14).

U maticu vjenčanih na području Požeško-slavonske županije prošle godine upisana su 424 braka, od čega su 22 braka između hrvatskog državljanina i stranca. Oko dvije trećine sklopljenih brakova je vjerskih (281), dok su 143 para zaključila građanski brak. U Hrvatskoj je prošle godine sklopljeno 66 partnerstava osoba istog spola, no niti jedno na području naše županije.

U maticu umrlih lani je na području Požeško-slavonske županije upisano 1.032 osobe – 507 muškaraca i 525 žena.