Arhiva

Kutjevo: Ovako će izgledati nova vinarija Galić

19-07-2017 • 00:00
RVA.hr

„U građevinski dio vinarije bit će uloženo 28 milijuna kuna. Uz to, u opremanje vinarije i opremu za proizvodnju ulažemo još dodatnih 15 milijuna kuna“, rekao je Andrej Markulin, predsjednik Uprave Galić d.o.o.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

„U građevinski dio vinarije bit će uloženo 28 milijuna kuna. Uz to, u opremanje vinarije i opremu za proizvodnju ulažemo još dodatnih 15 milijuna kuna“, rekao je Andrej Markulin, predsjednik Uprave Galić d.o.o.

Impresivno zdanje niče u srcu Kutjeva. Najmanje osam stoljeća duga je tradicija vinarstva u ovom kraju, otkad su cisterciti izgradili danas najstariji podrum u Hrvatskoj i započeli priču koja traje. Ne samo da traje, nego iz godine u godinu raste, pa su pred ovim otmjenim oblikom poljoprivredne proizvodnje potencijali neslućenih razmjera.

Jedan od najprepoznatljivijih vinskih brandova kutjevačkog vinogorja posljednjih godina svakako su i vina Galić. Stoga je ova tvrtka nakon višegodišnjih priprema u Kutjevu odlučila izgraditi suvremenu vinariju na čak 3.000 kvadratnih metara.

Porazgovarali smo s predsjednikom Uprave tvrtke Galić d.o.o. Andrejom Markulinom.

„U građevinski dio vinarije bit će uloženo 28 milijuna kuna. Uz to, u opremanje vinarije i opremu za proizvodnju ulažemo još dodatnih 15 milijuna kuna. Radi se o najsuvremenijoj opremi i zadnjim dostignućima u svjetskoj proizvodnji.  Investitor je tvrtka Galić d.o.o., a sredstva su osigurana iz kredita HBOR-a i OTP banke. Projekti su prijavljeni i u program Vinske omotnice gdje u konačnici očekujemo povrat do 40 posto uloženih sredstava“, rekao je predsjednik Uprave Andrej Markulin.

Kapacitet nove vinarije bit će 550.000 litara, a planirana godišnja proizvodnja iznosit će oko 333.000 boca.

No, nova vinarija bit će i mjesto za degustacije i promocije.

„Vinariju gradimo u Kutjevu, jer je cijelo kutjevačko vinogorje poznato po stoljetnoj proizvodnji vrhunskih vina. Što je veća koncentracija vrhunskih vinara u Kutjevu, smatram da će biti bolje svakom proizvođaču“, dodao je Markulin.

Tvrtka Galić trenutno ima 30-ak hektara vlastitih vinograda, dok ostatak grožđa nabavlja od dugogodišnjih kooperanata, čiju proizvodnju kontroliraju i savjetuju proizvođače.  Od 2008. godine do danas proizvodnja se povećava tako da je prošle godine proizvedeno oko 200.000 boca vina.

„Prodaja i potražnja za našim vinima konstantno raste, tako da već treću godinu sredinom kolovoza ostajemo bez nekoliko etiketa. Izvozimo u 10-tak zemalja, a iznimno smo zadovoljni što smo u protekloj godini pojačali njemačko tržište, te počeli izvoziti u Poljsku i Švedsku, u kojoj smo se odmah našli na karti restorana Michelin zvjezdice“, izjavio je Andrej Markulin.


Vinarija Galić trebala bi biti dovršena do jeseni, tako da će ovogodišnja berba završiti u njoj. Službeno otvorenje je planirano je za Martinje, 11.studenoga.