Arhiva

[FOTO] MO Dervišaga i GO HDZ-a Požega svečano obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

05-08-2017 • 00:00
Rva

Bila je to prigoda na kojoj se velik broj okupljenih prisjetio slavne Oluje i poginulih i umrlih sumještana hrvatskih branitelja.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Bila je to prigoda na kojoj se velik broj okupljenih prisjetio slavne Oluje i poginulih i umrlih sumještana hrvatskih branitelja.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća dostojanstveno i svečano na mjesnom groblju sv. Martina u Dervišagi, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježili su danas članovi Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice i predstavnici Mjesnog odbora Dervišaga. Njima su se pridružili predstavnici drugih mjesnih odbora s područja grada Požege, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županije, vojske i policije.

Bila je to prigoda na kojoj se velik broj okupljenih prisjetio slavne Oluje i poginulih i umrlih sumještana hrvatskih branitelja. Prigodnim riječima okupljene je pozdravio predsjednik MO Dervišaga Željko Kurtušić, a u ime branitelja govorio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Antun Pavličević, koji je naglasio značaj “Oluje” i njenu povijesnu vrijednost kako s vojnog tako i s političkog gledišta

“Na jučerašnji dan prije 22 godine krenula je vojno-redarstvena operacija Oluja čija je crta bojišnice bila preko 630 kilometara. Krenulo je oslobađanje teritorija Sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banovine koja je četiri godine bila pod pobunjenim Srbima uz podršku ondašnje JNA. S druge strane smo bili mi – hrvatska vojska. U nepunih 82 sata oslobođeno je 10.400 kvadratnih kilometara teritorija Republike Hrvatske. U toj akciji poginulo je 174 branitelja, a ranjeno je 1430. Drugi dan u l0,00 sati već se vijorila se hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi. Zaslužno za tu pobjedu bilo je zajedništvo, zajedništvo politike, hrvatske vojske, policije – bio nam je isti cilj, ” podsjetio je Pavličević i dodao kako danas braniteljska populacija i državna vlast konačno idu u jednom smjeru što potvrđuje i novi vladin prijedlog Zakona o braniteljima.

Nazočnima se obratio i predsjednik požeškog Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice i gradonačelnik Požege Darko Puljašić, podsjetivši kako Mjesni odbor Dervišaga već dugo obilježava ovaj dan.

“Došlo je vrijeme da se opet počne kvalitetno pričati o vremenima ponosa i slave. Mi se ne smijemo stidjeti najboljih među nama, a posebno ne onih koji su dali svoj život za ovu zemlju. Mi političari moramo na sebe preuzeti odgovornost i voditi ovu zemlju kako bi ona bila upravo onakva kakvu su je oni sanjali. Obitelji onih koji su poginuli najviše znaju što to znači, a mi ostali moramo biti njima na usluzi. Oni bi nam trebali biti uzor – kada je trebalo koliko i što se dalo za domovinu. Svima nam treba zajedništvo. Čuli smo što je bilo prije 22 godine, a ja bih želio reći što će biti u iduće 22 godine. Moramo se ujediniti, moramo uprijeti, kako bi omogućili mladima, budućnosti Hrvatske da imaju zašto živjeti u domovini i da naši sokolovi nisu ginuli uzalud. S ovog mjesta vas pozivam – ujedinimo se, nemojmo se stidjeti svoje domovine, nemojmo se stidjeti najljepšeg barjaka na svijetu,” poručio je Puljašić.