Arhiva

5. Memorijalnim maratonom započelo obilježavanje 26. obljetnice prve vojne akcije s ciljem oslobađanja Požeštine od agresora i sjećanje na poginule vitezove

26-09-2017 • 00:00
Rva

Sudionici maratona se u Kamenskoj očekuju do 11 sati, kad će kod spomenika braniteljima biti održano obilježavanje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Sudionici maratona se u Kamenskoj očekuju do 11 sati, kad će kod spomenika braniteljima biti održano obilježavanje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Danas se obilježava 26. obljetnica prve vojne akcije, s ciljem oslobađanja Požeštine od agresora.

Svečanost je započela jutros u 7,30 ispred spomen obilježja na Trgu 123. brigade u Požegi, odakle je nakon paljenja svijeća započeo 5. Memorijalni maraton do spomen obilježja u Kamenskoj koji će ove godine trčati 32 maratonca iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko – moslavačke Osječko-baranjske i Zagrebačke županije.

Memorijalni maraton trči se petu godinu zaredom, a svake godine sve je veći broj sudionika, ističe inicijator Marijan Križanović iz Požege, dragovoljac i ratni vojni invalid Domovinskog rata.”Danas sam uspio okupiti veliku ekipu, nas oko 30 maratonaca i biciklista koji će otrčati ovaj 5. memorijalni mali maraton do Kamenske u spomen na poginule branitelje u prvoj akciji oslobođenja na području Požeštine, odnosno Kamenske i Mijača. Od 1996 godine trčim memorijale za poginule branitelje sa svojim prijateljima iz različitih udruga i različitih krajeva Hrvatske i drago mi je da su mnogi od njih i danas ovdje s nama,” rekao je Križanović.

Gradonačelnik Darko Puljašić, zahvalio se maratoncima što se trude da se ne zaboravi jedna prekrasna priča hrvatske povijesti. „Narod bez povijesti je narod bez budućnosti. Mislim da smo mi puno naučili iz svoje prošlosti, a vi ste živi svjedoci. Zato moramo zajednički raditi na tome da oni najmlađi, oni koji dolaze iza nas znaju što se dogodilo, da ne ponovimo greške, da ne izgubimo najbolje među nama. Momcima koji su položili svoj život, ono najvrjednije za domovinu odat ćemo danas počast u Kamenskoj, a Grad Požega će još više i bolje podupirati ovakve akcije.“ – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Župan Alojz Tomašević čestitao je maratoncima i organizatorima na obilježavanju ovako važnog datuma. „Nije vrijeme za velike riječi nego za djela. Upravo vaša djela pokazuju da vi niste odlučili zastati nego nastaviti. Nastavili ste u ime prijatelja živjeti i u ime prijatelja pokazivati što se dogodilo prije 26 godina na području Hrvatske, u vrijeme kada nas nitko nije htio, kada nas nitko nije trebao. Hrvatski branitelji su postavili taj temeljni kamen i na temeljima Domovinskog rata izgradili modernu i demokratsku državu Hrvatsku. Zato hvala svima koji su sudionici tih događaja, a pogotovo onima koji su dali svoje živote. Moramo nastaviti živjeti za domovinu kakvu su oni sanjali.“ – rekao je župan Tomašević.

Sudionici maratona se u Kamenskoj očekuju do 11 sati, kad će kod spomenika braniteljima biti održano obilježavanje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata obići će i spomen obilježje u Orljavcu, gdje će u Lovačkoj kući biti uručene zahvalnice sudionicima maratona.