Arhiva

Znanje i nove tehnologije preduvjet su konkurentnosti i razvoja povrtlarske proizvodnje

21-01-2016 • 00:00
Rva

Udruga Klaster proizvođača povrća „Zlatna dolina“ u suradnji sa Savjetodavnom službom Požeško – slavonske županije sinoć u HGK Županijskoj komori organizirala  stručno predavanje namijenjeno prvenstveno proizvođačima povrća.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Udruga Klaster proizvođača povrća „Zlatna dolina“

Udruga Klaster proizvođača povrća „Zlatna dolina“ u suradnji sa Savjetodavnom službom Požeško – slavonske županije sinoć u HGK Županijskoj komori organizirala  stručno predavanje namijenjeno prvenstveno proizvođačima povrća. Cilj predavanja je prenošenje najnovijih informacija i iskustava proizvođačima povrća, kako bi pospješili i unaprijedili svoju proizvodnju te usvojili nova znanja.

– Udruga postoji od 2008. godine, okuplja 60 proizvođača povrća i svake godine organiziramo predavanje na kojem prezentiramo najnovija saznanja po pitanju sortimenta i hibrida povrća te njihove zaštite. Na večerašnjem predavanju predstavnici tri sjemenske kuće s kojima surađujemo predstavit će svoje najnovije proizvode. Znanje i nove tehnologije preduvjet su konkurentnosti i razvoja povrtlarske proizvodnje – istaknuo je Perica Oroz,  predsjednik Udruge.

Nataša Mužević, dipl.ing.agronomije ispred tvrtke Agrochem Maks d.o.o. održala je predavanje na temu „Od sjetve do berbe povrća“.

– U svom izlaganju  prezentirati ću sve novosti koje su od ove godine na tržištu. Posebno ću se osvrnuti na preparate za zaštitu povrća nove generacije koji uništavaju štetne organizme, a ne štete kukcima koji povoljno utječu na povrće kao što su bubamare i bumbari. Svi sudionici na predavanju dobiti će informacije kako postići najbolje rezultate u proizvodnji povrća. Mi smo uvijek otvoreni za sva pitanja koja muče proizvođače povrća i u zadnjih osam godina imamo odličnu suradnju na obostrano zadovoljstvo – rekla je Nataša Mužević.

Predavanje o hibridima povrća i specijalnim gnojivima održao je Marijo Ivandić iz tvrtke Agrimatco d.o.o.

Proizvođači povrća dobili su mnoštvo informacija o uzgoja povrća , gnojidbi te primjenama insekticida i herbicida.
Boljom educiranošću proizvođača povrća omogućuje se veća isplativost proizvodnje, uz prihvatljiviji utjecaj na okoliš i konkurentnije kvalitetnije povrće.

– Ovo je prvi puta da se predstavljamo proizvođačima povrća ovog područja. Ovom prilikom prezentirat ćemo profesionalno sjeme povrća i neke nove sorte s kojima radimo posljednje tri godine i nadam se da će ih proizvođači dobro prihvatiti. Tijekom sezone obilazimo proizvođače koji rade s našim sjemenom da vidimo kako napreduju i direktno na terenu rješavamo eventualne probleme – rekao je Kazimir Koraca, dipl.ing.agronomije tvrtke Kadmo d.o.o.