Arhiva

Zimska služba komunalca – “U ovih nekoliko dana neprekidnog rada nije bilo ozbiljnijih neželjenih događaja”

11-01-2016 • 00:00
Rva

Tijekom snježnog vala koji je započeo 2. siječnja i neprekidno trajao do 8. siječnja zimska služba požeškog komunalca imala je pune ruke posla.

Content photo Content photo Content photo Content photo

Komunalac Požega d.o.o.

Tijekom snježnog vala koji je započeo 2. siječnja i neprekidno trajao do 8. siječnja zimska služba požeškog komunalca imala je pune ruke posla. Poslovi zimske službe definirani su Ugovorom s Gradom Požegom, a obuhvaćaju čišćenje snijega i održavanje nužne prohodnosti ulica u gradu Požegi i prigradskim naseljima te nerazvrstanih cesta. Radi se o oko 100 kilometara cesta, čije održavanje je definirano „Izvedbenim programom zimske službe u gradu Požegi za sezonu 2015/2016″ kojim su utvrđeni prioriteti.

– U obavljanje zimske službe u okviru Komunalca uključeno je desetak vozila za soljenje, raljenje, prijevoz i utovar soli i čišćenje nogostupa. Ovih dana je nabavljena i uključena u rad i motorna samohodna freza za čišćenje nogostupa tako da se nadamo da će ovaj posao biti i kvalitetnije i brže obavljen. U poslovima zimske službe uključeno je ukupno 15 do 25 radnika, ovisno o intenzitetu padalina. Tijekom proteklih sedam dana potrošeno je više od 120 tona soli – rekao je Ante Bekić, direktor Komunalca.

Osim čišćenja kolnika, Komunalac ima obvezu i čišćenja 1100 parkirališnih mjesta u gradu koja su pod naplatom parkiranja, a sukladno mogućnostima obavlja se i čišćenje dijela parkirališnih mjesta koja nisu pod naplatom.

– Obavljanje poslova u zimskoj službi grada vrlo je zahtjevno, a često i opasno za djelatnike koji voze ralice s obzirom na to da se radi većinom o gradskim ulicama koje su velikim dijelom strme i uske, obzirom na veliki broj parkiranih automobila koji značajno otežavaju rad djelatnika zimske službe, ali pozitivno je da u ovih nekoliko dana neprekidnog rada nije bilo ozbiljnijih neželjenih događaja, težih prometnih nezgoda, izlijetanja vozila s ceste. Nemamo niti podataka o „prijelomima” kod pješaka, a nadamo se da ih nije ni bilo – istaknuo je Bekić.

– Jasna nam je činjenica da je svakom našem građaninu prioritet njegova ulica i da nas zbog toga često nazivaju i podsjećaju, ali mi smo dužni držati se postavljenih zona prioriteta i prvenstva u obavljanju čišćenja snijega kako bi osigurali nesmetano odvijanje cestovnog prometa, javnog prometa autobusa, a tako i mogućnost dolaska do važnijih javnih institucija – zaključio je Bekić.