Arhiva

Zdenka Božić – “Prava sam Slavonka, ljubav prema zemlji najveća je na svijetu”

01-02-2016 • 00:00
Rva

Imanje obitelji Božić smješteno je u Lipiku na obali rijeke Pakre u nedirnutoj prirodi u podnožju bogatih hrastovih šuma i prekrasnih vinograda. Zdenka Božić uz veliku podršku i pomoć roditelja i brata vodi imanje.
 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Jedinstveni hotel za korisne kukce na eko imanju obitelji Božić u Lipiku

Imanje obitelji Božić smješteno je u Lipiku na obali rijeke Pakre u nedirnutoj prirodi u podnožju bogatih hrastovih šuma i prekrasnih vinograda. Zdenka Božić uz veliku podršku i pomoć roditelja i brata vodi imanje.

– Naša obitelj dugi niz godina bavila se tradicionalnom poljoprivredom najviše vinogradarstvom, u Domovinskom ratu sve je devastirano i uništeno. Nakon rata opet smo krenuli s poljoprivrednom proizvodnjom, osnivač imanja je moj otac Simo koji je počeo s uzgojem ovaca i prikupljanjem različitih artefakata iz seoskog života. Tijekom vremena stvorili su prekrasno imanje, uložili su znatna financijske sredstva u razvoj imanja. U to vrijeme ja sam studirala u Zagrebu i zamišljala sam svoj život tamo, međutim nakon izvjesnog vremena netko je trebao preuzeti imanje i jednostavno nisam mogla dopustiti da trud mojih roditelja propadne, prava sam Slavonka, ljubav prema zemlji najveća je na svijetu i tako sam se nakon diplome vratila u Lipik – rekla je Zdenka Božić.

Današnja poljoprivreda u potpunosti se promijenila, sada je to agrobiznis i bilo je potrebno puno analiza, rada i truda da imanja postane ono što je danas.

– Najveću pozornost usmjerili smo na ekologiju i održivo gospodarenje, a eko turizam u cijeloj priči zauzima jedno posebno mjesto, održavamo edukacije o održivom gospodarenju i ekološkoj poljoprivredi kod naših posjetitelja trudimo se promijeniti stav prema zdravoj hrani, očuvanju zdravlja, zaštiti prirode i ekološkoj poljoprivredi. Uz bavljenje voćarstvom, ratarstvom i stočarstvom, na imanju smo uredili tradicijsku kuću s pripadajućom etno zbirkom, mogu se vidjeti stari poljoprivredni strojevi s početka 20 stoljeća te prikaz male seoske pilane – istaknula je Zdenka Božić.

Obitelj Božić podigla je i tradicionalni travnjački voćnjak koji su u današnje vrijeme dosta rijetki, u njemu se ne provode nikakvi invazivni agrotehnički zahvati i zato obiluju životom različitih malih sisavaca i raznog bilja što pomaže eliminaciji CO2 iz zraka i čuva bio sustav jer ima ograničen broj stabala po površini.

– Iako je voćnjak gotovo u potpunosti uništen prije dvije godine u onim strašnim poplavama nakon kojih smo morali srušiti preko 200 stabala uspjeli smo ga obnoviti. Od dijela uzgojenog voća radimo i razne pekmeze koje radim manufakturno, a ono po čemu smo dosta prepoznatljivi je slatko od ruže za koji smo dobili jednu prekrasnu nagradu, Diplomu odlične kvalitete i zlatnu medalju na regionalnom natjecanju u Osijeku. Uvijek se trudimo biti inovativni, jer inovativnost je ključ uspjeha. Tako je došla i ideja da napravimo hotel za korisne kukce – istaknula je Zdenka Božić.

– Razmišljala sam kako napraviti jedan poseban ekološki element na gospodarstvu, dosta sam istraživala po internetu, surađivali smo sa strukom u odabiru materijala i kako hotel za kukce složiti u jednu funkcionalnu cjelinu. Tijekom zelene rezidbe u voćnjaku bilo je puno bubamara, solitarnih pčela, uholaža i uvijek me je mučilo što su ti korisni kukci umirali tijekom zime.

Tradicionalna poljoprivreda uništava stanište za dobre i korisne kukce i na ovaj način Zdenka je pokušala napraviti stanište u kojem će moći provesti zimske mjesece.

– U našem hotelu za kukce fokusirali smo se na solitarne pčele, uholaže, bubamare i zlatooke. Hotel je obojen bojama koje su privlačne dobrim kukcima, prostor za bubamare obojen je u crvenu boju koja je njima najprivlačnija. Svaki prostor za pojedinog kukca ispunjen je prirodnim materijalima od kojih si kukci mogu napraviti zimski dom. Solitarne pčele su dosta ugrožene u prirodi, potpuno su neagresivne i izuzetno su dobri oprašivači. Dosta kukaca se uselilo u naš hotel i možemo reći da smo gotovo popunjeni. Hotel postoji godinu dana smješten je u našem travnjačkom voćnjaku, uz njega sadimo i biljke koje su privlačne korisnim kukcima kao što su dragoljub ili kamilica. Iako je naš hotel dosta velik, sve zainteresirane također poučavamo kako mogu u nešto manjoj veličini isto napraviti i u svojim vrtovima i tako zaštiti dobre kukce – rekla je Zdenka Božić.

– Ovo je obiteljski posao i prema mojim iskustvima najbolji posao, svi članovi obitelji iznimno su motivirani, trude se i strašno puno rade, radnog vremena nema, potreban je iznimno veliki trud, fokusiranost na ciljeve i puno zalaganja. Ekološka poljoprivreda je u potpunost drugačija od tradicionalne i kada jednom uđete u tu priču doslovno živite s prirodom – zaključila je Zdenka Božić.