Arhiva

Vinko Tadić – “Interes učenika za arheologiju je velik, više nego za samu povijest jer se radi o starijim razdobljima koja su učenicima u pravilu zanimljivija”

26-02-2016 • 00:00
Rva

U organizaciji Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije danas je otvorena 3. Zimska škola arheologije.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

3. Zimska škola arheologije

U organizaciji Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije danas je otvorena 3. Zimska škola arheologije. Predavanja i radionice održavat će se 26. i 27. veljače u Gradskom muzeju i Katoličkoj gimnaziji u Požegi. Škola je namijenjena učenicima srednjih škola i osmim razredima osnovnih škola.

– Cilj projekta je upoznavanje učenika s manje poznatom znanošću i dodatno motiviranje učenika za studij arheologije te popularizacija arheologije i njegovanje odgovornog ponašanja i svijesti o kulturnoj baštini ovog dijela Hrvatske. Interes učenika za arheologiju je velik, više nego za samu povijest jer se radi o starijim razdobljima koja su učenicima u pravilu zanimljivija – rekao je Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega.

Tema ovogodišnje Zimske škole arheologije je brončano i željezno doba, predavači su požeški arheolozi i sveučilišni profesori koji će upoznati učenike s arheološkim ostacima s područja Požeške kotline te s temeljnim pojmovima u arheologiji kao i institucijama u kojima arheolozi rade.

– Uvodno predavanje održat će Dubravka Sokač Štimac, jednu od radionica održat će Goran Đurđević, a zatim Žarko Španiček.  Nakon toga učenike ćemo odvesti u muzej da pogledaju postav arheološke zbirke – rekla je Kristina Rupert učiteljica povijesti u Osnovnoj školi „Vilima Korajca“ iz Kaptola i koordinatorica Zimske škole arheologije.

Drugi dan Zimske škole arheologije predavanje na temu “Crtanje i fotografiranje u arheologiji” održat će profesorica Jacqueline Bale. Predavanja će održati i profesori s Instituta za arheologiju Daria Ložnjak Dizdar i Marko Dizdar te poznati hrvatski arheolog Hrvoje Potrebica.

– Arheologija mi je bila najzanimljiviji dio povijesti i kada me nastavnica pitala da li bi htjela sudjelovati u Zimskoj školi arheologije bila sam oduševljena. U arheologiji najzanimljivije mi je istraživanje, otkrivanje dokaza o prošlosti, kako su živjeli ljudi prije nas. Sigurno ću naučiti puno novih i zanimljivih stvari o prošlosti Požeške kotline – rekla je Ana Skukan, učenica osmog razreda Osnovne škole „Dobriše Cesarića“.