Arhiva

U Požegi održana skupština biskupa Đakovačko – osječke crkvene pokrajine

05-01-2016 • 00:00
Rva

Biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine održali su jučer u Biskupskom domu u Požegi svoju 30. skupštinu.

Požeška biskupija

Biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine održali su jučer u Biskupskom domu u Požegi svoju 30. skupštinu. Uz domaćina, požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, na sjednici je sudjelovao đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić, srijemski biskup Đuro Gašparović, kancelari spomenutih biskupija te profesor Vlatko Dugalić.

U pozdravnoj riječ požeški biskup Antun Škvorčević, istaknuo  je – Znakovito je što se metropolijska sjednica održava u božićnom vremenu na početku nove godine, što svjedoči o važnosti nekih pastoralnih pitanja te žurnost s kojom pastiri u svom poslanju žele o njima zajednički promišljati, pronalaziti prikladna rješenja te ih provoditi u djelo. Među tim pitanjima je i sve veće siromaštvo te sve teže demografsko stanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Na skupštini razgovaralo se o sljedećim temama, Đakovačko-osječka crkvena pokrajina pred siromaštvom u Slavoniji, Baranji Srijemu, izazovima ekumenizma u svjetlu mješovitih ženidbi i o prijedlozima za imenovanje rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Pitanje siromaštvu u Slavoniji, predstavio je prof. Vlatko Dugalić. Na raspravi se očitovala sva širina i dubina problema te vodeće mjesto koje trenutačno u tome ima Slavonija u okviru Republike Hrvatske. Biskupi su zaključili da će na spomenutu temu vjernicima uputiti zajedničku korizmenu poruku u Godini milosrđa i na početku djelovanja nove Hrvatske vlade, kako bi upozorili na spomenuto stanje i mogućnosti njegova rješavanja.

Đakovačko-osječka nadbiskupija, Požeška i Srijemska biskupija izradile su statistiku o prijelazima u puno zajedništvo Katoličke Crkve i mješovitim ženidbama kako bi mogle imati točne informacije te odgovoriti onima koji na političkoj ili drugim razinama nerijetko nastupaju neutemeljeno s obzirom na ta pitanja. Biskupi su razmotrili značenje spomenute statistike za zdrave i realne ekumenske odnose kod nas te su izrazili želju da to učini svaka biskupija u Hrvatskoj.

Osvrnuli su se na nastalu situaciju u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu nakon imenovanja njezina rektora za vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj te su razgovarali o mogućim kandidatima za tu važnu službu.