Arhiva

Sandra Halt Ćuže – “U jednom trenutku pjesmu osjetim u sebi i riječi same krenu”

06-03-2016 • 00:00
Rva

Sandra Halt Ćuže djetinjstvo i mladost provela u Osijeku i Dalju, diplomirala je njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Sandra Halt Ćuže

Sandra Halt Ćuže djetinjstvo i mladost provela u Osijeku i Dalju, diplomirala je njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Radi kao nastavnica u OŠ „Dobriša Cesarić“, piše pjesme na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

– Pisanje pjesama mi je prva ljubav, prvu pjesmu „Majci“ napisala sam mami za Dan žena i tada je moja učiteljica prepoznala ono nešto u meni i stalno me motivirala da pišem i čitam svoje pjesme. To je trenutak kada sam u biti dobila određeno samopouzdanje, da mi učiteljica nije dala potporu možda bi sve išlo drugim tijekom – rekla je Sandra.

Ratne godine kao 16 – godišnjakinja provela je u Dalju, intenzitet te situacije izrodio je još veću potrebu za pisanjem.

– Za vrijeme rata nastaju moje prve autobigrafske pjesme, roditelji, a posebno mama bili su stvarno iznenađeni. Pjesma je uvijek bila moj izričaj, pisanjem sam se nosila s teškom i stresnom situacijom – rekla je Sandra.

Osim pjesama Sandra piše i kratke priče, a kako sama navodi za prozu je potrebno ipak puno više vremena kojeg sada uz obitelj, dvoje male djece i posao teško nalazi.

– Kada bude objavljen neki natječaj za kratku priču onda mi to zna biti poticaj da pronađem malo slobodnog vremena i okušam se i u toj formi da svoje unutrašnje iskustvo prelijem na papir. Na posljednjem natječaju nisam pobijedila, ali otvorila sam neke stvari koje nisam dirala 20 godina, javno sam s tim nastupila i rekla – da to sam ja i meni je to najveća osobna pobjeda. Za sve u životu morala sam naporno raditi, ali kada dođe taj trenutak uspjeha onda je on veličanstven i puno mi znači i vrijedi – istaknula je Sandra.

Kada skupi svoj cijeli 20 – godišnji rad, najčešća tema njenih pjesama je ljubav. Pjesme su uvijek subjektivne i kako sama autorica navodi na sve njene pjesme veliki utjecaj ima njen odgoj i religija. U svojim pjesmama govori i o rodnoj Slavoniji, teškom životu slavonskog seljaka i vječnom trudu da preživi dan, podigne djecu, prehrani obitelj i sačuva imanje.

– Poezija je trenutak i ono što je u tom trenutku postojalo, nikada o pjesmi ne razmišljam danima ili tjednima, vrlo sam impulzivna po prirodi i takvo je i moje pisanje, dođe trenutak kada pjesmu jednostavno osjetim u sebi i riječi same krenu. Ti posebni trenuci dođu sasvim nenadano i nikada ne znam što će nastati – rekla je Sandra.

– Inspiracija je nešto što ne mogu kontrolirati, sjećam se jedne situacije sa sinom kada sam bila pod stresom i tužna, on je to osjetio, prišao mi je i poljubio me uz riječi – oko moje zlatno i taj trenutak može nastati pjesma, priča ili naslov cijele jedne domene koju ću posvetiti djeci. Takav jedan trenutak može biti motivacija jer je jedinstven, poseban i nesvakidašnji – dodala je Sandra.

Do sada su njene pjesme objavljivane u časopisima i zajedničkim zbirkama, a jedna pjesma objavljena joj je i u Antologiji mladih Osječkih pjesnika „Čarolija“. Osim na hrvatskom piše pjesme prvenstveno na engleskom, ali i njemačkom jeziku i kako sama kaže pisati na stranom jeziku nije jednostavno, ali u nekom trenutku to jednostavno dođe i nastane pjesma.

Prema Sandrinim riječima  kada bi sada izdavala zbirku pjesama  izabrala bi tek nekoliko pjesama koje je napisala prije desetak ili više godina jer taj dio njenog  života je prošao, prednost bi dala pjesmama koje ju predstavljaju kao osobu sada u ovom trenutku.

U Požegu je došla isključivo za poslom, a onda se dogodila ljubav i obitelj koji su joj najveća potpora u životu.

– Obitelj mi je neizmjerna potpora i nepresušna inspiracija, bez toga, sve ovo što radim, sigurno ne bi bilo toliko lijepo i zaokruženo u jednu skladnu cjelinu – zaključila je Sandra.