Arhiva

Promicanje ideje dostupnog turizma kako bi se svim ljudima omogućilo funkcionalno i dostojanstveno korištenje turističkih proizvoda

04-02-2016 • 00:00
Rva

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije u suradnji s Udrugom nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja iz Zagreba i podršku Hrvatske gospodarske komore Požega održala je danas u Županijskoj komori u Požegi radionicu "Dostupni turizam i rad s gostima-turistima/osobama s invaliditetom" .

Content photo Content photo Content photo

Projekt CookLook

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije u suradnji s Udrugom nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja iz Zagreba i podršku Hrvatske gospodarske komore Požega održala je danas u Županijskoj komori u Požegi radionicu “Dostupni turizam i rad s gostima-turistima/osobama s invaliditetom” .

– Djelujemo od 2009. godine, do sada smo radili kuharske radionice sa svim skupinama osoba s invaliditetom za poslove pripreme i serviranja hrane. Prošle godine u rujnu započeli smo Projekt CookLook , kroz koji smo imali edukaciju turističkih vodiča s kojima smo imali radionice o tome kako se odnositi prema osobama s invaliditetom, kako ih voditi kroz grad, nakon čega smo imali i šest turističkih tura u Zagrebu s osobama s invaliditetom iz Hrvatske i šest turističkih tura osoba s invaliditetom iz Slovenije i kroz tih 12 turističkih tura educirali smo dva turistička vodiča. U sklopu projekt radili smo i na ispitivanju tržišta i uvidjeli da osim arhitektonskih barijera koje su se u Hrvatskoj počele rješavati, potrebno je raditi i na edukaciji osoblja koje nije upoznato kako raditi s osobama s invaliditetom jer to nisu prošli kroz redovni obrazovni sustav – rekao je Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.

Kroz projekt CookLook radi se na promicanju ideje dostupnog turizma kako bi se svim ljudima omogućilo funkcionalno, neovisno nepristrano i dostojanstveno korištenje turističkih proizvoda.

– Pokazalo se da projekt treba proširiti na više razina kako bi osposobljene osobe stekle i određeno uvjerenje o svojim vještinama jer turističko tržište osoba s invaliditetom izrazito je veliko i to su osobe koje imaju financijskih sredstava, oni žele trošiti i putovati i trebamo to tržište iskoristiti – zaključio je Vedran Habel.

– Radionica je namijenjena osobama koje su u direktnom kontaktu s osobama s invaliditetom. Kroz ovu radionicu vlasnici ugostiteljsko – smještajnih objekata dobiti će neka nova saznanja, kako postupati, komunicirati i raditi s osobama s posebnim potrebama – rekla je Ivona Odvorčić Kahanek ispred Turističke zajednice Požeško – slavonske županije.