Arhiva

Predstavljanje knjige Vladimira Šeksa

08-01-2016 • 00:00
Rva

U punoj velikoj Županijskoj vijećnici u Požegi Vladimir Šeks večeras je predstavio svoju knjigu “1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat”.
 

Content photo Content photo Content photo Content photo

“1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat”

U punoj velikoj Županijskoj vijećnici u Požegi Vladimir Šeks večeras je predstavio svoju knjigu “1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat”.

Znam da ću u svojim sjećanjima navući na sebe i bijes, ljutnju, pa i mržnju nekih. Znam da sam zanemario savjet da budem pametan i ”prešutim” neke istine, piše Vladimir Šeks u pogovoru svoje knjige  “1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat”.

– U životu treba vrijediti jedno staro pravilo “što nije napisano to se nije ni dogodilo”. Najmanje mi je stalo do samog evociranja sjećanja. Ta sjećanja trebaju biti u funkciji, u službi nečega, da se ne zaboravi istina. Već dugo vremena na djelu su u Hrvatskoj “kovači lažnog novca”, krivotvoritelji povijesti, falsifikatori i lažni proroci. Nastoji se zamagliti stvarna bit povijesnih događaja i osoba u prijelomnoj godini u hrvatskoj modernoj povijesti u 1991. godini. Kada se radilo o biti ili ne biti o stvaranju hrvatske države – istaknuo je Vladimir Šeks.

Šeks u knjizi objavljuje do sada potpuno nepoznate i javnosti nedostupne zapisnike, stenograme ili fonograme nekih prijelomnih političkih skupova.
Prvi dio nas vraća u prvih sedam i pol mjeseci 1991, a u drugom dijelu, Šeks bilježi i analizira događaje od 15. kolovoza do kraja 1991.

– Povijest se nastoji krivotvoriti, ova sjećanja rezultat su ne mojih vlastitih, osobnih promišljanja, nego se temelje isključivo i jedino na činjenicama, na faktografiji i dokumentima koji do sada nisu bili u javnosti, na sjednicama vrhovnih državnih tijela, razgovora predsjednika Tuđmana s brojnim državnicima gdje se nastoji rasvijetliti i osvijetliti taj dio moderne hrvatske povijesti i pokazati kako je hrvatski narod u tim prijelomnim događajima unatoč i protiv volje svih, bez prijatelja i saveznika uspio stvoriti svoju državu, pobijediti u Domovinskom ratu i dobiti međunarodno priznanje. To je sjećanje na te događaje, da se otrgnu od zaborava i od onih koji krivotvore hrvatsku povijesti i koji nastoje hrvatsku povijest prikazati u sasvim iskrivljenom svjetlu – dodao je Vladimir Šeks.

Knjigu su, uz autora, predstavili akademik Dubravko Jelčić i recenzent dr. sc. Ivica Miškulin.