Arhiva

Održana radionica na temu energetske obnove višestambenih zgrada

04-11-2016 • 00:00
Rva

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore danas je održana radionica pod nazivom „Vodič za prijavitelje na objavljeni javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada“

Content photo Content photo Content photo Content photo

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore danas je održana radionica pod nazivom „Vodič za prijavitelje na objavljeni javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada“

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore danas je održana radionica pod nazivom „Vodič za prijavitelje na objavljeni javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada“. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uputio je javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada putem kojega će se moći dobiti značajna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potencijalnim prijaviteljima žele pomoći u što kvalitetnijoj pripremi dokumentacije i realizacije projekata i to putem radionica koje održavaju diljem Hrvatske.

Da bi ostvarili pravo na sufinanciranje, upravitelji zgrada odnosno ovlašteni predstavnici stanara morat će u sklopu natječajne dokumentacije priložiti više različitih dokumenata te se striktno pridržavati svih propisanih procedura.

– Tvrtka Komunalac je, između ostaloga, i upravitelj stambenih zgrada, a trenutno na upravljanju imamo 107 višestambenih zgrada. Možemo reći da smo do prošle godine uspješno privelu kraju energetsku obnovu tri stambene zgrade, jednu u Čaglinu i dvije u Pleternici. Žao nam je da nismo imali priliku proći tu proceduru s nijednom zgradom u Požegi te se nadam da ćemo sada krenuti s tim – rekao je Anto Bekić, direktor tvrtke “Komunalac” Požega.

Kroz ovu se aktivnost Fonda mogu financirati programi energetske obnove za stambene zgrade, uključujući energetske preglede, energetsko certificiranje, izraduprojektne dokumentacije, sklapanje ugovora o energetskom učinku te financiranje ulaganja poput zamjene starih prozora novima, zadovoljavanje minimalnih zahtjeva u pogledu termalne izolacije, rekonstrukcije sustava za grijanje ili hlađenje, uvođenja razdjelnika topline, ugradnje svodova za termostat, ugradnja toplinskih pumpi itd. U okviru ovog specifičnog cilja očekuje se smanjenje potrošnje energije za hlađenje, odnosno grijanje obnovljivih zgrada za 70% čime će se postići godišnja ušteda od oko 40 GWh.

– Moram istaknuti kako smo unatrag tri godine imali izuzetno uspješnu suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kada su u pitanju objekti na području grada Požege u suradnji s Fondom riješili smo problem na zgradi OŠ “Dobriša Cesarić” te na mjesnom domu Golobrdci dok se trenutno radi područna škola u Vidovcima. Tvrtka „Komunalac“ je također aktivna u tome što je prvenstveno vidljivo na rješavanju problema u Babinom viru na sustavu grijanja. Smatram da se s ovih 60%, uz dobru suradnju s Fondom i našom tvrtkom “Komunalac” kao stanoupraviteljem, doista mogu pronaći rješenja – istaknuo je gradonačelnik Vedran Neferović.

Budžet prvog poziva dostupan prijaviteljima je 147.440.000 kuna, a projekti obnove će biti sufinancirani sa 60%, neovisno o lokaciji, uz ograničenje maksimalnog iznosa poticaja na 13 milijuna kuna po projektu. U sklopu Poziva će se sufinancirati sve aktivnosti i mjere predviđene programom, a kako bi program i dalje nastavio s uspješnom provedbom, Fond će svim zainteresiranim zgradama pružiti direktnu podršku, odnosno pomoći oko prijave i praćenja projekta u smislu savjetovanja i osiguravanja svih potrebnih informacija. Natječaj je otvoren od 17. listopada 2016. do 16. siječnja 2017. godine.