Arhiva

Odluka je pala: Nema prometa preko Trga sv. Terezije

05-12-2016 • 00:00
Rva

Takvu odluku donijelo je večeras Gradsko vijeće Grada Požege, nakon poduže rasprave i određenih okolnosti koje su izravno utjecale na ishod odluke

Content photo

Takvu odluku donijelo je večeras Gradsko vijeće Grada Požege, nakon poduže rasprave i određenih okolnosti koje su izravno utjecale na ishod odluke

Trg sv. Terezije ostaje zatvoren za promet. Takvu odluku donijelo je večeras Gradsko vijeće Grada Požege, nakon poduže rasprave i određenih okolnosti koje su izravno utjecale na ishod odluke.

Gradonačelnik Vedran Neferović je Gradskom vijeću predložio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o sigurnosti prometa u Gradu Požegi, iza koje stoji težnja da Trg sv. Terezije ostane zatvoren za promet. Osam vijećnika SDP-a danas prijepodne zatražilo je da se na Dnevni red uvrsti i prijedlog raspisivanja referenduma, te da građani odluče o tome hoće li se novouređenim trgom prometovati ili ne.

Vijećnici su na početku sjednice jednoglasno prihvatili prijedlog SDP-a da se ta točka uvrsti na Dnevni red sjednice i ona je stavljena na posljednje, 24. mjesto, dok je prijedlog gradonačelnika za zatvaranje trga bio 18. točka Dnevnog reda. SDP pri izglasavanju Dnevnog reda nije tražio objedinjavanje ovih točaka, pa je ostala mogućnost da se prvo odlučuje o tome hoće li se trgom prometovati ili ne, a potom hoće li o toj odluci u bližoj budućnosti prema zakonskim rokovima odlučivati sami građani Požege.

Kad je prijedlog gradonačelnika napokon došao na red, predsjednik Kluba SDP-HNS-HSU Zdravko Ronko zatražio je objedinjavanje ovih dviju točaka, inače će Klub napustiti sjednicu za vrijeme glasovanja o prijedlogu gradonačelnika.

Kroz polusatnu raspravu su svoje odluke jasno iskazali neki vijećnici. Klub vijećnika SDP-a u skladu sa svojim prijedlogom referenduma nije se htio izjasniti je li za ili protiv prometa preko Trga sv. Terezije. Da će biti protiv Odluke koju je potpisao jasno je rekao predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić te Danijel Božić, a svoj stav da se trgom treba prometovati iznijeli su Blagojka Leko i Kazimir Balog. Vijećnik Miro Rašić bio je za to da se trgom zasad prometuje, no da se izradi studija prometa u cijelom centru Požege i potom na osnovu studije donese odluka što s trgom. Sam predlagatelj Vedran Neferović u jednom trenutku postao je svjestan da u ovakvoj situaciji nema dovoljnu podršku te da će za neotvaranje prometa na Trgu sv. Terezije biti 10 od 20 nazočnih vijećnika i da to nije dostatno.

No, kako je SDP i najavio, oni su prije čina glasovanja napustili vijećnicu i time je sjednici bilo nazočno 13 vijećnika. Kvorum je i dalje postojao, a 10 glasova za gradonačelnikov prijedlog bilo je više nego dovoljno. Protiv su bili Smolčić i Božić, dok je Rašić bio suzdržan, pa je Odluka prošla uvjerljivo. Kad je glasovanje okončano, vijećnici SDP-a su se vratili u dvoranu i nastavili sudjelovati u radu sjednice.

I jedan kolateralni kuriozitet cijele priče. Vijećnici su u sklopu ove Odluke odlučili i da se zabrani doprema robe vozilima dostave dobavljača svakim danom od 8:00 do 21:00 sat na Trgu sv. Trojstva i Trgu sv. Terezije te u Cehovskoj ulici, Ulici Dragutina Lermana, Ulici sv. Florijana, Mesničkoj ulici, Ulici Kamenita vrata, Ulici Matice hrvatske i Ulici Vučjak. Do sada su ugostitelji i trgovci mogli dostavljati robu između 12:00 i 14:00 sati u navedenim ulicama, kako i piše na pločama prilikom ulaska u Pješačku zonu. Omaškom ili ne, to će im biti onemogućeno danom objave ove Odluke u Službenim novinama Grada Požege.