Arhiva

Marijana Vasilj – “Više od 2 tisuće crjepova dobilo je novo ruho u mojoj radionici”

24-01-2016 • 00:00
Rva

Marijana Vasilj iz Kutjeva, oslikava staklo, izrađuje drvene svijećnjake i renovira stari namještaj, ali ipak je najprepoznatljivija po oslikavanju starih crjepova decoupage tehnikom.
 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Oslikavanju starih crjepova decoupage tehnikom

Marijana Vasilj iz Kutjeva, oslikava staklo, izrađuje drvene svijećnjake i renovira stari namještaj, ali ipak je najprepoznatljivija po oslikavanju starih crjepova decoupage tehnikom.

– Još kao dijete obožavala sam slikanje, crtanje oduvijek je u meni postojala neka kreativna crta koja je kroz oslikavanje crjepova došla do izražaja. Sve je počelo kada sam vidjela stari namještaj oslikan upravo ovom tehnikom, svidjelo mi se, ali sam htjela probati raditi na crijepu jer to radi vrlo malo ljudi. Obitelj mi je bila podrška od početka i tu mogu posebno istaknuti starijeg brata na čiji nagovor sam prvi puta i pokazala svoje radove široj publici i tako je sve krenulo – rekla je o svojim početcima Marijana Vasilj.

Uz pomoć salveta, akrilnih boja i ljepila slika se sa salvete prenosi na crijep ili drvo. Tako već deset godina Marijana oslikava stare crjepove ili drvo. Najčešći motivi vezani su uz njen kutjevački kraj i vinograde.

– Prije samog oslikavanja ima dosta posla oko pripreme crijepa koji u prvom redu mora biti zdrav, moram ga očistiti, oprati i kada se u potpunosti osuši tek tada mogu nanositi podlogu od bijele boje. I onda kreće posao sa salvetama i akrilnim bojama i na kraju slijedi lakiranje. Cijeli proces može trajati i po nekoliko dana ovisno o složenosti motiva kojeg prenosim na crijep. Najdraži motivi su mi upravo iz moga kutjevačkog kraja, vinova loza, grožđe po čemu smo nadaleko poznati – istaknula je Marijana.

Svoje radove predstavlja na raznim sajmovima, u Požeštini, ali i diljem Hrvatske od Virovitice, Osijeka, Čakovca i Dubrovnika.

– Uživam u svom hobiju, radim što volim i to me smiruje, a uz to sam i kod kuće s obitelji kojoj se mogu posvetiti. Kada krenem s radom sve oko mene jednostavno nestane, za izradu je potrebna mirna ruka i podosta strpljenja jer i najmanja greška može upropastiti cijelu sliku i moram krenuti sve ispočetka, ali kada završim to me jednostavno ispuni nekim zadovoljstvom i obično već tada razmišljam o novom projektu – rekla je Marijana.


 
– Do sada mislim da je više od 2 tisuće crjepova dobilo novo ruho u mojoj radionici i krase domove diljem Lijepe naše, često ih poklanjam prijateljima jer mislim da jedan takav unikatni poklon  uvijek je poseban i ne postoje dva jednaka – zaključila je Marijana.