Arhiva

Ljubica Josipović – “Slikanje je moja ljubav i zadovoljstvo , svako ljeto uživam radeći ono što volim i što me ispunjava”

08-02-2016 • 00:00
Rva

Ljubica Josipović iz Eminovaca slika od kada ju sjećanje služi, talent je naslijedila od majke i uz nju je napravila svoje prve umjetničke radove.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Ljubica Josipović

Ljubica Josipović iz Eminovaca slika od kada ju sjećanje služi, talent je naslijedila od majke i uz nju je napravila svoje prve umjetničke radove. Prvu samostalnu izložbu imala je 1983. godine u knjižnici u Pleternici ,a do sada ih je bilo sigurno preko trideset, kako sama Ljubica kaže nakon prvih dvadesetak jednostavno je prestala brojati.

– Počela sam crtati jako rano, imala sam 4 godine, mama je jako lijepo slikala i ona mi je naslikala prve slikovnice, u to vrijeme niste ih mogli kupiti kao danas tako da mi je crtala princeze, dvorce i razne likove iz bajki. Ja sam u početku gledala, ali onda sam i sama polako počela uz nju. Poslije su starija djeca iz susjedstva vidjela kako lijepo crtam pa su mi često donosila svoje domaće zadaće kada su imali nešto za nacrtati, to su moja prva sjećanja. Sve se nastavilo kroz osnovnu i srednju školu – rekla je o svojim početcima Ljubica.

Kroz cijeli život slikanje je njena ljubav, uz posao je pohađala i tečajeve za akvarel i ulje na platnu, jer je vidjela ako sve sama istražuje i ide metodom pokušaja i promašaja da je to dugotrajan i težak proces.

– Na tečajevima uvijek dobijete informacije iz prve ruke, osnovne podatke o samoj tehnici i određenim zamkama koje ona nosi. Kroz sve ove godine puno sam uložila u svoje obrazovanje kroz razne tečajeve jer nažalost nisam imala priliku pohađati Likovnu akademiju što mi je bila velika želja. Završila sam školu za zubnog tehničara, ali cijeli život slikam, to je nešto što je jednostavno jače od mene – rekla je Ljubica.

Slika mnogobrojnim tehnikama, ulje na platnu i akvarele, oslikavala je marame, izrađivala nakit od fimo mase i žice, ali ono po čemu je najviše prepoznatljiva je slikanje auto lakom kojim se intenzivno bavi posljednjih 12 godina.

– Prije 14 godina na moru sam vidjela jednog umjetnika koji je slikao sprejevima i to me strašno zainteresiralo, mogla sam ga gledati satima dok slika, toliko me to fasciniralo. Upoznali smo se i ja sam ga zamolila da mi pokaže osnove i tako je sve počelo od njega sam naučila stvarno puno – rekla je Ljubica.

Tehnika je dosta zahtjevna, sprejevi su na bazi nitra tako da se mora raditi s maskom i na otvorenom prostoru.

– Posljednjih 12 godina svako ljeto provodim radno na moru slikajući za turiste. Često kada vide slike izložene na štandu ne vjeruju da je to naslikano jer doslovno izgleda kao fotografija. Tek kada vide u živo da ja to stvarno slikam ostanu iznenađeni. Ljudi jako vole gledati sam proces nastajanja slike i svaku večer na štandu imam mnogobrojnu publiku. Iako već punih 12 godina slikam sprejevima i sama volim gledati druge umjetnike kako rade i kako nastaju njihove slike to je nešto što mogu promatrati satima. Slikanje je moja ljubav i zadovoljstvo , svako ljeto uživam radeći ono što volim i što me ispunjava. Iako neke financijske dobiti i nema, mislim da me sve to obogatilo kao osobu, upoznala sam ljude iz raznih dijelova Hrvatske, ali i iz cijelog svijeta i mislim da je to neprocjenjivo – zaključila je Ljubica.