Arhiva

Jelena Sakoman – “Kreativnost me pokreće u životu, slikanje me naučilo drugačije gledati na svijet oko sebe”

04-03-2016 • 00:00
Rva

Jelena Sakoman rođena je u Požegi, a Požežanima je prepoznatljiva po svojim slikama koje stvara posljednjih dvadeset godina.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Jelena Sakoman

Jelena Sakoman rođena je u Požegi, a Požežanima je prepoznatljiva po svojim slikama koje stvara posljednjih dvadeset godina.

– Tijekom cijelog života likovno se izražavam i ne samo slikanjem, volim crtati i kuće, odjevne predmete, renovirati stari namještaj, raditi mozaike kreativac sam u svemu što radim. Već su mi u osnovnoj školi radove slali na razna natjecanja, često su i na koricama knjiga nekih drugih predmeta osim likovnog nastajali crteži, misli bi mi odlutale, a ruka jednostavno crtala. Kreativnost me pokreće u životu, slikanje me naučilo drugačije gledati na svijet oko sebe – rekla je Jelena.

Najčešći motiv na Jeleninim slikama je priroda koja joj  je nepresušan izvor inspiracije i u kojoj neizmjerno uživa.

– Najviše me fascinira i privlači priroda, to me odmara i nekako se sama po sebi nametnula kao najčešći motiv na mojim slikama. I kada slikam mrtvu prirodu u pozadini je najčešće pejzaž kako bi jednostavno na jedan poseban način oživio sliku. Inspiracija dođe u trenutku, najčešće su to neke sitnice koje drugi možda i ne primjećuju, neobični oblaci na nebu, svjetlost koja u nekom trenutku obasja prirodu oko mene, lijepi cvijet u mome vrtu. Priroda me jednostavno hrani i duhovno i tjelesno – istaknula je Jelena.

Jelena je samouka umjetnica i kako sama ističe gotovo sve je naučila sama. To je bio dugotrajan proces, ali kada vidi rezultate zna da se isplatilo.

– Gotovo sve sam naučila sama, pohađala sam jedan tečaj kod jedne zagrebačke slikarice gdje sam naučila osnove, a dalje sam sve nadograđivala sama, najčešće metodom pokušaja i promašaja dok slika ne bi izgledala baš onako kako sam je zamislila. Uvijek sam znala što želim i onda sam tražila način kako da to postignem – istaknula je Jelena.

Najčešće slika akvarele, ali u posljednje vrijeme odlučila se okušati u akrilik tehnici koja je u potpunosti drugačija.

– Moja prva ljubav je akvarel, voda i pigment naprave većinu stvari uz moj mali utjecaj, akvarel je jedna opuštajuća tehnika kojoj se jednostavno prepustim. Sada se pomalo okušavam i u akrilik tehnici koja je slična ulju na platnu, radi se kistovima i slikarskom špahtlom, ali za razliku od ulja dosta se brzo suši pa mi to odgovara jer ja dosta brzo slikam.  Akrilik slici daje jednu posebnu teksturu pa slike izgledaju kao reljefne i to me u biti privuklo – rekla je Jelena.

Kada počne slikati vrijeme je sasvim nevažno, ponekad slika cijeli dan, stvori nešto materijalno, a za uzvrat dobije ispunjenje koje se ne može opisati.

– Kada ljudi gledaju moje slike voljela bi da osjete spokoj i relaksaciju koju ja osjećam stvarajući ih, danas je puno stvari oko nas koje nam samo izazivaju stres i nelagodu, moje slike meni su upravo protuteža tome. Najvažnije mi je što sam kroz slikanje našla sebe i jednu ravnotežu u životu – zaključila je Jelena.