Arhiva

[FOTO]Zlatnu plaketu za najbolju sarmu osvojio je Mate Peradinović iz Valpova

09-04-2016 • 00:00
RVA.hr

Danas je u organizaciji Kronike Požeško – slavonske u hotelu Grgin dol održana treća Sarmijada.
 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

3. Sarmijada

Danas je u organizaciji Kronike Požeško – slavonske u hotelu Grgin dol održana treća Sarmijada.
Ove godine na natjecanje su svoje najbolje uzorke sarmi prezentirala folklorna društva, zavičajne udruge, restorani, seoski turistički objekti, udruge vinogradara, lovačke udruge, udruge žena i pojedinci iz Osječko – baranjske i Požeško – slavonske županije.

– U ovih 15 uzoraka ove godine uz slavonsku, svatovsku i šokačku sarmu, te sarmu za kolinje, sarmu Čiča Mata, sarmu fratarskog samostana koju su pripremili članovi Zavičajnog društva Rama imamo i nekoliko jedinstvenih sarmi, sarmu od oraha, heljde i bučinih koštica, što je nešto novo i sigurno će zainteresirati sve naše posjetitelje – rekao je Vlado Protić ispred Kronike Požeško – slavonske.

Komisija je ocijenila sve sarme i izabrala tri najbolje. Nagrade najboljima dodijelili su požeški gradonačelnik Vedran Neferović i zamjenik župana Ferdinand Troha.

– Zahvaljujem se i Požeškoj kronici i svima vama koji ste nazočni na ovoj manifestaciji. Vjerujem da će biti dovoljno entuzijazma i volje da ovo proširimo na neki otvoreni prostor pa da ovo kušanje sarme bude u jednom drugačijem ambijentu. Grad Požega će podupirati i dalje sve ono što popularizira ovaj naš kraj i gastronomiju i druženje naših ljudi – istaknuo je požeški gradonačelnik.

Pobjednik 3. Sarmijade je Mate Peradinović iz Valpova, srebrnu plaketu osvojile su Žene HDSSB-a, a treće mjesto pripalo je ZD Rama iz Pleternice. Posebnu nagradu dobila je domaćica Mirta Malčić iz KUD-a Poljadija iz Grabarja za najbolju prezentaciju svoje sarme. Najljepše uređen stol na ovogodišnjoj Sarmijadi imao je ZD Rama iz Pleternice.

– Cijenjene dame i gospodo, ljubitelji slavonske tradicije i slavonskih delicija, pozdravljam vas ispred Požeško-slavonske županije i župana. Sarma je jelo koje u našoj tradiciji ima osobito mjesto. Možda se nećemo složiti koje je jelo kraljica stola ali se definitivno možemo složiti da je sarma kraljica dubokog tanjura jer manje-više svi sarmu doživljavamo kao vrhunac serviranog stola kada je u pitanju duboki tanjur. Gradonačelnik je rekao, a ja se slažem kako bi ovu manifestaciju možda bilo uputno prezentirati i široj požeškoj javnosti i Požeško-slavonska županija će u tom smislu podupirati rad svih entuzijasta pa tako i Požeške kronike koja ovu manifestaciju njeguje – rekao je Ferdinand Troha.