Arhiva

[FOTO]Kulenova seka Zvonka Ciganovića osvojila šampionsku titulu

28-02-2016 • 00:00
Rva

Sinoć je u Vatrogasnom domu Velika održan 2. Festival kulenove seke u organizaciji tjednika Kronika požeško – slavonska i KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

2. Festival kulenove seke

Sinoć je u Vatrogasnom domu Velika održan 2. Festival kulenove seke u organizaciji tjednika Kronika požeško – slavonska i KUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Velike. Ove godine ocjenjivalo se 74 uzorka kulenove seke iz tri slavonske županije, Požeško – slavonske, Brodsko – posavske i Osječko – baranjske.

– Uvijek nastojimo u naše gastro manifestacije uključiti što više kulturno umjetničkih društava i udruga koje se bave proizvodnjom autohtonih slavonskih proizvoda. Pripremili smo i bogat kulturno – umjetnički program, nastupit će četiri tamburaška sastava, “Baruni” iz Trenkova i Trnovca, “Kutjevački sanjari”, TS “Bećaruše” iz Grabarja, te mladi tamburaši iz KUD-a “Poljadija”.  Kao posebni gosti došli su članovi muškog pjevačkog zbora “Starotopoljani” iz Starog Topolja koji izvode stare slavonske pjesme, a do ranih jutarnjih sati svirat će “Veličke legende” – rekao je Vlado Protić ispred organizatora Kronike požeško – slavonske.

Ocjenjivačka komisija, ocjenjivala je izgled, boju, okus, miris te povezanost sastojaka kulenove seke, nakon čega su dodijeljene brončane, srebrne, zlatne, velike zlatne plakete, a kulenova seka s najviše osvojenih bodova osvojila je šampionsku titulu. Velike zlatne plakete dobili su Thomas Pandžić, Zvonko Marić te Gabrijela i Barbara Ciganović. Ovogodišnju šampionsku kulenovu seku napravio je Zvonko Ciganović iz Požege.
Nagrade su uručili zamjenik župana Ferdinand Troha, predsjednik ocjenjivačke komisije, gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović i načelnik općine Velika Vlado Boban.

– Tajna dobre kulenove seke je u  tradiciji naših očeva i djedova. Krenuo sam tako da sam učio od oca i to dalje razvijao, a neke posebne tajne nema. Recept ide dalje, nemam sinova, bit će unučadi i prenijet ćemo tu tradiciju na njih. Sve se svodi na slavonsku tradiciju, moramo se sjetiti tko smo, što smo, po čemu smo prepoznatljivi to čuvati i prenositi na mlađe generacije – rekao je Zvonko Ciganović.

Osim ocjenjivačkog suda sve donesene uzorke ocjenjivali su i posjetitelji manifestacije, te izabrali kulenovu seku Ankice Vinković kao najbolju.

Udruge i društva sudionici festivala uredili su svoje stolove u stilu jednog od odabranih narodnih običaja i pripremili lijepu djevojku, članicu društva u narodnoj nošnji koja je sudjelovala na izboru “Ljepotice festivala kulenove seke”.

Ovogodišnja pobjednica je Josipa Damljanović iz KUD-a “Šijaci” iz Biškupaca, prva pratilja je Veronika Tvrdy iz KUD-a “Svilenka” iz Buka, a titula druge pratilje pripala je Snježani Čokrlić iz KUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Velike.
Nagrada za najljepše uređeni stol pripala je obitelji Begović iz Drškovaca.

Pokrovitelji 2. Festivala kulenove seke su Požeško-slavonska županija, Općina Velika i TZ požeško-slavonske županije, a glavni sponzor je tvrtka “Alles”.