Arhiva

[FOTO]130 plesača na pozornici Gradskog kazališta izvelo 19 koreografija

24-01-2016 • 00:00
Rva

130 plesača različitih dobnih skupina predstavilo se sinoć u Gradskom kazalištu na jubilarnoj 10. zimskoj produkciji Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Plesna radionica Ilijane Lončar.

130 plesača različitih dobnih skupina predstavilo se sinoć u Gradskom kazalištu na jubilarnoj 10. zimskoj produkciji Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar.

– Zaredali smo naše jubilarke, prošle sezone obilježili smo 15. godišnjicu  rada, a sada nam je 10. jubilarna zimska produkcija. Ova zimska produkcija je zapravo i naša treća retrospektivna jer zbog velikog broja koreografija, njih oko 540, koje su napravljene kroz punih 15 godina, teško nam se bilo prisjetiti svih i napraviti selekciju najuspješnijih kroz dvije pa smo to produžili i na ovu treću produkciju. Večeras i sutra na reprizi prikazat ćemo 19 koreografija, devet će izvesti mlađi plesači od 3 do 9 godina, a deset će izvesti stariji plesači od 10 do 18 godina – istaknula je Ilijana Lončar.

Koreografiju i odabir glazbe odradila je Ilijana Lončar, a pomoć u pripremi ovogodišnje programa pružila joj je stalna ekipa, Marina Milaković koja izrađuje kostime, Natali Hamžik kao inspicijent i podrška u marketingu  i Gradsko kazalište Požega.

– Ples je imanentan svakom djetetu on je pokret, posebno u predškolskoj dobi. Svaki pokret koji je kreativan, odgojan i primjeren uzrastu, jako je važan. Osim motorike, fleksibilnosti i tjelesnih sposobnosti koje se razvijaju kroz ples, iznimno je važna i socijalizacija, djeca se uče poštivati međusobno, dogovarati se, kod nas je demokracija jako važna. To se vidi po pokretima koje stavljamo u  koreografije, to su pokreti koji izviru iz samog djeteta, nisu nametnuti,  ja sam tu samo moderator, mi se bavimo kreativnim plesom i puštamo da dijete razvije svoju maštu –  naglasila je Ilijana Lončar.

– Većina plesača koji su prošli i u budućnosti će proći kroz plesnu radionicu nadam se da će kroz ples usvojiti naviku odlaska u kazalište, pravila lijepog ponašanja, naviku vježbanja i da će ih to pratiti cijeli život bez obzira izaberu li ples kao svoj poziv ili nešto potpuno drugačije – dodala je Ilijana Lončar.

Svi koji jučer  nisu bili na premijeri danas imaju priliku vidjeti reprizu izvedbi od 11 sati kada će svoje koreografije izvesti  mlađi plesači i  u 18 sati kada će nastupiti starije plesne skupine.