Arhiva

25. obljetnica Doma za starije i nemoćne osobe u Požegi

23-02-2016 • 00:00
Rva

Organiziran je prigodni kulturno-umjetnički program što su ga, uz gostujući HKUD „Vijenac“, izveli sami korisnici doma, kako bi jedni drugima uljepšali ovaj dan i pokazali svoju kreativnost i u starijim godinama.

Content photo Content photo Content photo Content photo

Organiziran je prigodni kulturno-umjetnički program što su ga, uz gostujući HKUD „Vijenac“, izveli sami korisnici doma, kako bi jedni drugima uljepšali ovaj dan i pokazali svoju kreativnost i u starijim godinama.

Dom za starije i nemoćne osobe u Požegi danas je svečano obilježio svoju 25. godišnjicu djelovanja. Organiziran je prigodni kulturno-umjetnički program što su ga, uz gostujući HKUD „Vijenac“, izveli sami korisnici doma, kako bi jedni drugima uljepšali ovaj dan i pokazali svoju kreativnost i u starijim godinama.

Dom za starije i nemoćne u Požegi osnovan je Odlukom Upravnog odbora Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja u prosincu 1990. godine, a svoje prve korisnike udomio je već u veljači 1991. godine. Godine 2002. osnivačka prava nad Domom su prenesena na Požeško-slavonsku županiju. O povijesti Doma, njegovom osnutku, ustroju i djelovanju, više je rekla njegova ravnateljica Ružica Alaber.

– Dom je javna ustanova osnovana za obavljanje socijalnih usluga dugotrajnog i privremenog smještaja starijih i teško bolesnih odraslih osoba te za pružanje usluga pomoći u kući. Izgrađen je na pristupačnom terenu, a lokacija zgrade u samom centru grada omogućuje našim korisnicima pristupačnost korištenja raznih usluga, od zdravstva do drugih djelatnosti, ovisno o njihovom potrebama. Sve to našu ustanovu čini poželjnim mjestom stanovanja. Nakon 25 godina djelovanja i dalje ima prestižan imidž, kako zbog ljepote same lokacije, tako i zbog razine usluga koje naša ustanova pruža. Da je tako, dokaz je i duga lista čekanja na kojoj se trenutno nalazi 360 prijavljenih osoba – rekla je ravnateljica.

Do 2008. godine Dom je imao kapacitet za smještaj 130 korisnika, a dogradnjom jedinice za pojačanu njegu i preuređenjem Doma kapacitet je povećan za 60 mjesta te je razvrstan kao dom visoke druge kategorije. Danas, Dom za starije i nemoćne može privremeno ili trajno smjestiti 190 korisnika. Sobe su opremljene za udoban život korisnika, a svaka soba ima kupaonicu i balkon te SOS signalizaciju. Kvalitetno opremljene sobe u potpunosti su prilagođene njezi teže pokretnih i nepokretnih korisnika.