Arhiva

Poseban je ovo dan za sve Stjepane, Stipe, Štefice, danas im je imendan

26-12-2015 • 00:00
Rva

Poseban je ovo dan za sve Stjepane, Stipe, Štefice, Štefove, danas im je imendan. Drugi dan Božića slavi se dan svetog Stjepana Prvomučenika.

Blagdan svetog Stjepana

Poseban je ovo dan za sve Stjepane, Stipe, Štefice, Štefove, danas im je imendan. Drugi dan Božića slavi se dan svetog Stjepana Prvomučenika. Na dan sv. Stjepana  ide se u čestitanje rodbini, prijateljima, kumovima i susjednima, a budući da su sve crkve otvorene mnogi roditelji odlaze s djecom gledati jaslice. U prošlim vremenima su grupe mladića obilazile selo i popratnim pjesmama čestitala Stjepanima i Šteficama imendan. Na drugi dan Božića započinje i blagoslov domova i obitelji.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim. Njegovo ime na grčkome jeziku znači  kruna, vijenac.
Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti Stjepanova otvorena propovijedanje Isusa i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovela ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.
Sveti Stjepan se obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom u drugoj. Sveto pismo prenosi njegove posljednje riječi koje je klicao dok je umirao  „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh“.